14.01.2025, 15:34 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
UniCredit lanseaza "UniCredit pentru ECE 2025", o initiativa dezvoltata in parteneriat cu peste 20 de institutii si autoritati internationale si locale din regiune, prin care IMM-urile pot primi finantari cu o valoare totala de 2,3 miliarde euro.
Fondurile sunt destinate cresterii productivitatii si competitivitatii, prin dezvoltarea unor modele de afaceri durabile, prin inovatie si adoptarea tehnologiei.
Initiativa a fost anuntata in cadrul Forumului Europei Centrale si de Est, evenimentul emblematic care reuneste anual la Viena peste 2000 de investitori, banci, intermediari si factori de decizie de top din peste 45 de tari.
Rapoartele de cercetare realizate de UniCredit arata ca IMM-urile joaca un rol important in economiile din ECE: contribuie mai mult la cifra de afaceri, la ocuparea fortei de munca si la PIB decat o fac companii similare din UE. In acelasi timp, au o productivitate mai mica, comparativ cu companiile mai mari;
Macroeconomistii bancii se asteapta la o crestere economica intre 2% si 3% in majoritatea tarilor ECE in 2025, peste ratele de crestere din Europa de Vest.
"Una dintre recomandarile din raportul "Viitorul competitivitatii europene: o strategie de competitivitate pentru Europa" include simplificarea in continuare a accesului la finantare pentru IMM-urile inovatoare, stimuland inovatia si dezvoltarea acestora. Avand misiunea de a fi banca pentru viitorul Europei, ne aliniem strategia la ceea ce este important pentru agenda Europei. Initiativa pentru micro si mici intreprinderi UniCredit pentru ECE este un pas catre sprijinirea strategiei decisive a Europei de crestere a competitivitatii", a declarat Teodora Petkova, Head of Central Europe and Eastern Europe, UniCredit.
Raportul atrage atentia ca Europa este in urma fata de SUA si China in ceea ce priveste inovarea si productivitatea. Exista un decalaj anual de 270 de miliarde de euro in ceea ce priveste nevoile de investitii in cercetare si dezvoltare, potrivit publicatiei, care evidentiaza, de asemenea, ca piata europeana fragmentata restrictioneaza cresterea si inovarea, iar sarcinile induse de cadrul de reglementare afecteaza in mod disproportionat IMM-urile.
"IMM-urile din ECE contribuie mai mult la cifra de afaceri si la ocuparea fortei de munca decat o fac IMM-urile din restul UE. In ECE contribuie, de asemenea, mai mult la PIB decat companiile mari. Cu toate acestea, au o productivitate mai scazuta, in comparatie cu companiile mai mari. Una dintre masurile pentru a aborda acest lucru este imbunatatirea in continuare a accesului la finantare.", a declarat la CEE Forum, Gokce Celik, Economist Senior ECE, Group Investment Strategy, UniCredit.
Prin UniCredit pentru ECE 2024, banca a oferit in Europa Centrala si de Est finantare mai accesibila cu parteneri internationali si locali in valoare de peste 2 miliarde de euro pentru mai mult de 8300 de clienti micro si mici companii.
In Romania, UniCredit Bank a finalizat anul trecut tranzactia de preluare a Alpha Bank Romania, urmand procesul de integrare. UniCredit Bank Romania a obtinut in 9 luni/2024 un profit net de 269 mil. euro, in crestere cu circa 22%, in conditiile cresterii creditarii si a veniturilor. Dupa plata dividendelor (aferente instrumentelor AT1-alte elemente de capital) banca din Romania a ramas cu un profit net de 261 mil. euro, potrivit rezultatelor financiare anuntate de grupul italian la Milano.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.