22.01.2025, 15:16 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Directorii financiari din Romania sunt mai pesimisti decat cei din Europa. Trei sferturi asteapta cresteri de taxe in 2025, a explicat Zeno Caprariu, partener audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania, in cadrul conferintei anuale Deloitte CFO Summit.
"Liderii financiari romani se numara printre cei mai pesimisti din Europa in ceea ce priveste perspectivele financiare ale companiei lor, ceea ce este oarecum ingrijorator. Romania se claseaza pe locul al treilea ca tara cea mai pesimista dintre celelalte tari europene din sondajul nostru, dupa Austria si Germania.
Si majoritatea respondentilor, din nou, nu este surprinzator, prevad cresteri de taxe, deoarece autoritatile romane s-au angajat sa implementeze un plan de consolidare fiscala pe sapte ani menit sa reduca deficitul bugetar. In acest context, aproape trei sferturi, 74% dintre respondenti, se asteapta ca taxele locale sa creasca in 2025."
Deloitte Romania cu sprijinul media al ZF a organizat miercuri, 22 ianuarie, editia din 2025 a CFO Summit, conferinta care face parte din programul gobal Deloitte CFO Program, dedicat directorilor financiari si specialistilor din departamentele financiare ale companiilor.
Declaratiile pe larg ale lui Zeno Caprariu:
Cercetarea noastra continua asupra viitorului rolului de CFO indica faptul ca directorii financiari sunt din ce in ce mai asteptati sa fie lideri de afaceri vizionari, capabili sa navigheze prin schimbari accelerate, sa minimizeze riscurile de afaceri si sa maximizeze crearea de valoare pe masura ce organizatiile lor cresc.
Conform sondajului nostru, rolul CFO din Romania, la fel ca al colegilor lor din Europa Centrala, a evoluat de la o supraveghere financiara traditionala a companiilor lor catre un rol de conducere strategica mai larga. Peste 50% dintre respondentii nostri indica faptul ca sunt din ce in ce mai responsabili pentru domenii precum transformarea digitala, managementul riscurilor, construirea strategiei ESG si raportarea pe aspecte ESG, precum si procesele de guvernanta la nivelul intregii companii, in timp ce influenta lor in consiliul de administratie a crescut semnificativ in ultimii cinci ani.
Managementul riscurilor a fost intotdeauna o responsabilitate semnificativa pentru CFO si, conform studiului nostru, CFO din Romania au identificat o gama larga de riscuri care ar putea afecta afacerile lor, de la inflatie la instabilitate geopolitica si amenintari de securitate cibernetica. Cresterile inflatiei, vazute ca fiind atat foarte probabile, cat si severe, conform studiului nostru, se afla in topul preocuparilor, in timp ce razboiul in curs din Ucraina continua sa reprezinte un risc semnificativ pentru afacerile din Romania si din Europa Centrala.
Aproape 9 din 10, 88% dintre CFO care au raspuns la sondajul nostru monitorizeaza activ stirile politice si economice, iar 72% si-au exprimat curiozitatea fata de schimbarile structurale, din soceitate si economice. Acest nivel ridicat de interes si constientizare indica o baza pentru o luare de decizii mai informata. Cu toate acestea, doar un sfert dintre respondentii nostri se angajeaza in activitati care i-ar putea ajuta sa inteleaga impactul geopoliticii asupra afacerilor si strategiilor companiei, ceea ce arata un fel de decalaj in comparatie cu colegii regionali din Europa Centrala.
CFO din Romania se asteapta la o crestere a ratei anuale a inflatiei pentru 2025, comparativ cu nivelurile din 2024, atat la nivel local, cat si in zona euro, ceea ce nu este o surpriza. Asteptarea medie a corespondentilor indica o rata a inflatiei de 5,4% pentru urmatoarele 12 luni, care este peste proiectia emisa de Banca Nationala a Romaniei pentru 2025. Pentru zona euro, CFO din Romania estimeaza o rata a inflatiei de 3,1% pentru 2025, in timp ce consensul este de 2,9%. Oricum, ambele asteptari sunt peste proiectia BCE pentru 2025.
Liderii financiari romani se numara printre cei mai pesimisti din Europa in ceea ce priveste perspectivele financiare ale companiei lor, ceea ce este oarecum ingrijorator. Romania se claseaza pe locul al treilea ca tara cea mai pesimista dintre celelalte tari europene din sondajul nostru, dupa Austria si Germania.
Si majoritatea respondentilor, din nou, nu este surprinzator, prevad cresteri de taxe, deoarece autoritatile romane s-au angajat sa implementeze un plan de consolidare fiscala pe sapte ani menit sa reduca deficitul bugetar. In acest context, aproape trei sferturi, 74% dintre respondenti, se asteapta ca taxele locale sa creasca in 2025.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
22.01.2025, 16:30