×

Opinii

Opinie Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Proiectul euro digital se afla doar in faza...

Opinie Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Proiectul euro digital se afla doar in faza grupelor, finala se va juca spre sfarsitul anului 2025

24.07.2024, 16:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In luna iunie a.c., BCE a publicat primul sau raport de progres privind faza de pregatire a euro digital, ce prezinta evolutii legate de proiectarea unor aspecte cheie ale respectivei monede si urmatorii pasi ai proiectului. Continutul acestui document ofera argumente la zi pentru demontarea unor relatari eronate din spatiul public in privinta noii solutii de plata digitala.

Cu cateva zile in urma, un post de televiziune dadea de inteles ca Banca Centrala Europeana (BCE) a adoptat deja o moneda digitala de banca centrala (altfel spus euro digital) si ca de acum incolo toate tranzactiile vor trebui facute cu aceasta. Mai mult, participantii la emisiune au sustinut ca BCE a dat un semnal clar tarilor din Uniunea Europeana in privinta "stoparii cash-ului" si ca evolutiile in cauza vor duce la un control evident al societatii asupra tuturor sumelor din conturile bancare, toata lumea trebuind sa raporteze ce sume au intrat in cont, cat a cheltuit si pe ce a cheltuit. Niciuna din aceste afirmatii nu are sustinere in evidenta faptica: (1) BCE nu a adoptat inca euro digital; (2) BCE nu indeamna la eliminarea platilor cu numerar (cash), din contra institutia se pronunta pentru coexistenta numerarului cu euro digital; (3) BCE depune eforturi sustinute ca dreptul la viata privata al cetatenilor utilizatori ai euro digital sa fie protejat. Ca asa stau lucrurile si nu altfel este confirmat de recentul raport de progres al BCE privind euro digital, dupa cum vom vedea in continuare.

Calendarul proiectului euro digital

Proiectul euro digital fost lansat de catre Eurosistem (BCE si bancile centrale nationale din zona euro) in octombrie 2021 si a debutat cu o faza de investigatie, in cadrul careia au fost analizate posibilele caracteristici de proiectare ale noii monede digitale si mecanismele sale de distributie. In iunie 2023, Comisia Europeana a emis o propunere legislativa privind stabilirea unui euro digital. In octombrie 2023, Consiliul Guvernatorilor BCE a apreciat ca proiectul supus analizei este fezabil si a decis intrarea acestuia in faza de pregatire . Obiectivul acestei etape, care va dura pana la 31 octombrie 2025, este de a crea conditiile necesare unei emiteri potentiale a euro digital. Dupa cum se specifica in raportul de progres, cea de a doua faza va include finalizarea setului unic de reguli ("rulebook") privind derularea platilor cu euro digital si selectarea furnizorilor care vor asigura platforma si infrastructura necesare pentru noua moneda. De asemenea, Eurosistemul va face teste suplimentare si se va implica mai puternic in apecte tehnice privind euro digital, cum ar fi platile off-line si un plan de implementare ("roll-out plan"). Activitatile tehnice ale Eurosistemului vor fi conduse in paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementarii privind euro digital. Legiuitorii europeni (Consiliul UE si Parlamentul European) vor putea ajusta textul legislativ in functie de progresele tehnice inregistrate de Eurosistem, dupa cum si acesta din urma va modifica standardele tehnice pentru a corespunde unor eventuale amendamente legislative. Spre sfarsitul anului 2025, Eurosistemul va decide daca va emite sau nu euro digital, dar nu va face aceasta decat daca procesul legislativ a fost finalizat. Prin urmare, cei care afirma ca BCE a adoptat deja o moneda de tip CBDC sunt ori prost informati, ori urmaresc alte scopuri.

Cititi opinia integrala pe site-ul OpiniiBNR.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare