×

Opinii

Sorin Paslaru, ZF: Dezbatere despre relevanta nationalitatii capitalului la Universitatea de Vara...

Sorin Paslaru, ZF: Dezbatere despre relevanta nationalitatii capitalului la Universitatea de Vara de la Tusnad: "Mai rau decat sa fii exploatat de companiile multinationale este sa nu fii exploatat"

26.07.2024, 18:48 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Mai rau decat sa fii exploatat de companiile multinationale este sa nu fii exploatat". Replica profesorul de economie din Ungaria Pasztor Szabolcs, senior analist la Oeconomus, care reia de fapt un citat al unei prestigioase economiste britanice, Joan Robinson, a sumarizat perfect o dezbatere despre relevanta nationalitatii capitalului desfasurata in aceasta saptamana la Universitatea de Vara de la Tusnad.

Recunoscuta in primul rand pentru declaratiile deseori controversate ale premierului ungar Viktor Orban, un fel de "patron spiritual" al acesteia, Universitatea de Vara de la Tusnad a organizat o discutie in oarecare linie cu declaratiile provocatoare ale acestuia: "Nationalismul economic in Europa Centrala si de Est: maghiarizare, romanizare?", la care au fost invitati si reprezentantii Ziarului Financiar, prin subsemnatul.

Cum se spune, nu poti sa stii cum arata ursul pana nu te duci in vizuina lui, ceea ce toata lumea stie ca este periculos. Adica nu poti sa tratezi astfel de teme pana nu le pui pe masa ca atare, asa ca si o asemenea dezbatere este necesara, chiar daca se poate ajunge la afirmatii "incorecte politic", ceea ce nu a fost cazul.

Desi pentru ambele tari este cale lunga sa se spuna ca este capabil capitalul local sa tina piept marilor companii multinationale industriale, de energie, din IT sau bancare, Ungaria si-a asumat in mod oficial o politica, in ultimul deceniu, de "maghiarizare" a sectoarelor strategice, dupa ce in anii 90 a fost un campion al atragerii de investitii straine directe.

In plus, fata de Romania, prin decizia de a privatiza prin bursa a pastrat controlul in petrol si gaze prin MOL sau in sistemul bancar prin OTP, pe care i-a sustinut la nivelul de campioni regionali.

Daca nu poti sa te duci prea mult la vest, te duci la est, iar cand si vecinii de la est incearca sa iti urmeze modelul sa creeze ceva campioni, macar nationali daca nu locali, atunci incepe sa se puna problema "nationalismului". "Romanizare"? Primul director editorial al Ziarului Financiar, Ilie Serbanescu, care din pacate nu mai e printre noi, ar fi ras cu pofta la auzul acestui termen. Din primele 100 de firme care exportata din Romania, doar una este cu capital romanesc, iar din 26 de sectoare industriale, 24 sunt dominate de capitalul strain.

Romania abia a ajuns abia anul acesta la un nivel al investitiilor straine directe de 100 miliarde de euro, nivel pe care Ungaria, cu o populatie la jumatate, l-a atins cu 7 ani in urma. In 2023, Ungaria a atras investitii straine directe de 13 miliarde de euro, fata de 6 miliarde de euro Romania.

Chestiunea este ca in 2024 nu mai e situatia anilor 90 cand modelul de dezvoltare exclusiv prin atragerea de investitii straine, din orice directie ar fi venit, era lipsit de contestatii. Criza financiara din 2008, pandemia si razboiul au schimbat paradigma. Dupa ce Vestul a cerut timp de decenii intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului si caderea barierelor, a venit acum randul sau sa impuna taxe vamale.

E amuzant acum sa auzi cum maghiarii se plang ca in retailul din Ungaria nu gasesc sunca de porc produsa local ci adusa din Germania, cand la randul nostru ne intrebam cum de restaurantele de pe litoral de la noi se aprovizioneaza cu faina din Ungaria. Dar abia cand imparti aceasi masa de dezbatere realizezi relativitatea punctelor de vedere.

Ce pot face tari ca Ungaria si Romania pentru a avansa spre un nivel cat mai mare de dezvoltare economica? De fapt aceasta este intrebarea fundamentala, iar atragerea de investitori, mobilizarea capitalului local, crearea de campioni nationali si regionali nu sunt decat instrumente.

Cu peste 30 de scene de dezbateri si 1.000 de speakeri, majoritatea maghiari din Romania si Ungaria, Universitatea de Vara de la Tusnad este de fapt un prilej necesar pentru a discuta despre lume. Sigur ca este un proiect centrat pentru nevoia maghiarilor de a-si mentine identitatea in cele trei judete din centrul Romaniei si o laturala mai accentuat multiculturala ar imbogati manifestarea. "Slovacii poate ca nu ar permite un astfel de festival", spune in gluma un diplomat roman. Si sigur ca acum liderii Ungariei au o perspectiva diferita asupra mersului lumii decat cei ai Romaniei si ai UE.

Dar este de apreciat cum poti sa aduni in jurul ideii de identitate si de dezbateri privind viitorul in politica, in societate, in economie sau in sport toate generatiile. Dimineata dezbateri, seara discoteca si concerte in cele 30 de corturi amplasate pe terenul campingului din Tusnad. O atmosfera de sarbatoare, probabil un eveniment asteptat de comunitate in fiecare an. Un mijloc de a transmite valorile comunitatii de la o generatie la alta, de a-ti aminti de unde vii si unde te duci, facut astfel incat sa atraga si tinerii, si adolescentii. Se vede ca in spatele sarbatorii, dincolo de palinca, porcii la protap si kurtos kolak, e o gandire strategica. Pas cu pas, constructie si mentinere identitara.

N-ai cum sa nu remarci simtul organizarii, ceea ce in business este esential. Cu organizare si competenta, cu limitarea influentelor politice, poti sa ai campioni cu capital local. Cum a reusit MOL sa ajunga la afaceri de aproape 2 miliarde de euro in Romania? Poate si pentru ca si-a ales oameni precum Kinga Daradics, acum CEO la emag Ungaria, care la 32 de ani, in 2011, devenea CEO Mol Romania, prezenta joi la dezbatere in calitate de moderator.

Acum MVM, un fel de Renel unguresc, are ambitii mari pe piata locala. Ce fac Electrica si Hidroelectrica? Poate Romania sa ia exemplu?

Rau cu multinationalele, dar mai rau fara ele. Capitalul iti pune resursele la treaba. Intrebarea este cum sa faci sa ai tu multinationale. Noi ne uitam la unguri, ungurii se uita la polonezi si ii dau exemplu, polonezii vor sa ii ajunga din urma pe germani.

Pe masura ce trece timpul, oamenii isi dau seama ca nimeni nu le poate face nimeni altcineva, nici un investitor strain, pasii spre dezvoltare, ca tot ei trebuie sa ii faca.

In Elvetia nu cresc nicaieri arbori de cacao, dar este printre cei mai mari producatori de ciocolata din lume. Franta nu are pe teritoriul sau resurse de petrol si gaze, dar Total este in top 5 companii de energie din lume. Resursele sunt la altii, conduce cine pune valoare adaugata peste resurse.

Avansul tehnologic domina lumea, dar este evident ca globalizarea asa cum o stim sufera schimbari majore. Dezbaterile, competitia, impartasirea ingrijorarilor dar si a succeselor, cunoasterea pana la urma -sunt cu atat mai benefice in noul context mondial. Lumea nu sta in loc, si chiar daca nu esti in primul pluton, faptul ca esti in cursa, ca alergi, este cel mai important. Dar cu atentie mare si la stanga, si la dreapta, nu numai in fata unde vrei sa ajungi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare