Studiu de caz

SANADOR

Implementarea unei strategii de aliniere a companiei la Directiva UE privind securitatea cibernetică (NIS)


SANADOR a ales Orange Business ca partener pentru proiectarea, integrarea și implementarea unui proiect complex de aliniere la directiva NIS. Eforturile echipelor s-au derulat aproape fără pauză, pentru a putea menține funcționale fără întrerupere sistemele furnizorului de sănătate.

Gerald Dincă, Chief Information Security Officer, SANADOR

„Echipele Orange România, având o experiență și expertiză dovedite, au fost capabile să proiecteze, integreze și implementeze soluțiile de securitate necesare care să poată funcționa într-o infrastructură complexă, distribuită ca cea a SANADOR.”

Context

  • În era digitală de astăzi, spitalele și instituțiile medicale sunt ținte principale pentru atacurile cibernetice din cauza naturii sensibile a datelor despre pacienți pe care acestea le dețin. Succesul unui atac cibernetic are consecințe catastrofale, nu numai în ceea ce privește impactul financiar, ci mai important, în erodarea încrederii pacienților și potențialul prejudiciu adus îngrijirii acestora.
  • Conform raportului ENISA Threat Landscape 2023, făcut de către Agenția Europeană de Cybersecurity, din totalul atacurilor cibernetice 8% au fost îndreptate către instituții din domeniul sănătății. În topul vectorilor de atac regăsim atacurile de tip Ransomware (cu o creștere uriașă), DDoS și atacuri legate de furturi de date.
  • În plus, SANADOR este un operator de servicii esențiale, conform Legii 362/ 2018 (Legea privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice) ce a transpus directiva europeană NIS (Directiva UE 2016/1148 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune). Drept urmare, i se aplică toate cerințele de securitate cibernetică menționate în lege și în normele tehnice emise de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Implementare

În acest context, SANADOR a lucrat cu Orange Business pentru implementarea unei strategii de securitate robuste, pe mai multe straturi, care include detectarea proactivă a amenințărilor, răspunsul în timp util la incidente și evaluarea continuă. A fost creat astfel un mediu digital securizat care susține misiunea SANADOR de a oferi îngrijiri medicale de înaltă calitate, care protejează confidențialitatea pacienților și menține integritatea serviciilor de asistență medicală.

Proiectul de aliniere la cerințele directivei NIS a început cu o evaluare de conformitate făcută împreună cu echipa Orange Business, din care au rezultat principalele direcții de adaptare. Drept urmare, s-a creat un program compus din mai multe proiecte distincte, interdependente, care la final să asigure conformitatea cu Directiva NIS.

Aceste proiecte au acoperit atât zona de optimizare procese de business, dar și implementarea unor controale tehnice menite să asigure un nivel de securitate adecvat la nivelul infrastructurii IT a SANADOR. Toate aceste proiecte au trebuit armonizate într-un cadru procedural intern, complet revizuit și adaptat, și au presupus un efort considerabil atât din partea echipei SANADOR, dar și a echipei Orange Business.

Provocarea supremă a fost legată de faptul ca serverele au fost mutate în „producție”, adică ele au funcționat până la o anumită oră, după care au fost închise, pregătite pentru transport, aduse în data centerele Orange, lăsate să se aclimatizeze iar ulterior instalate, configurate și puse din nou în funcțiune, într-un mediu activ și funcțional 24/7, 365 de zile pe an. Întrucât de mediul IT al SANADOR depind toate procedurile medicale, acesta a trebuit să funcționeze în parametri optimi tot timpul, fără niciun fel de pauză. În ceea ce privește virtualizarea, provocarea cea mai mare a fost introducerea noțiunii de cloud computing într-un ecosistem complet fizic.

Toate aceste acțiuni s-au desfășurat într-un interval de timp foarte scurt și fără nicio întârziere sau impact negativ în businessul SANADOR.

Rezultate

Implementarea tuturor măsurilor de aliniere la cerințele directivei NIS a dus la securizarea infrastructurii SANADOR și la reziliența în fața numeroaselor încercări de atacuri cibernetice, care au afectat instituțiile de sănătate fără o infrastructură IT pusă la punct.

Beneficiul principal nu este legat numai de alinierea la cerințele legislative, ci mai ales presupune dezvoltarea unui cadru matur de securitate ce asigură disponibilitatea, integritatea și confidențialitatea datelor prelucrate în SANADOR.

Beneficii

  • Reziliența infrastructurii IT a SANADOR în fața numeroaselor atacuri cibernetice.
  • Disponibilitatea, integritatea și confidențialitatea datelor prelucrate în cadrul SANADOR.
  • Creșterea încrederii pacienților.

Vrei să discutăm?

Lasă-ne un mesaj și un consultant te va apela în maximum 48h

call

Sau sună la

0374.44.7766
calendar_white

Luni-Vineri:

09:00-18:00

Ne poți contacta și pe WhatsApp Business la numărul: 0750100200

[+]

Îți mulțumim!

Am preluat datele tale și un consultant Orange te va suna în maximum 48h, de luni până vineri între 9:00 și 18:00.

Cu prietenie,
Echipa Orange

call

Sau sună la

0374.44.7766

Luni-Vineri:

09:00-18:00

Ne poți contacta și pe WhatsApp Business la numărul: 0750100200