Smart City
Platformă de soluții inteligente integrate
de eficientizare a orașului și
de îmbunătățire a calității vieții oamenilor.
Ce este un oraș inteligent?
Un oraș inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. Propunerea Orange Business de smart city constă într-o platformă deschisă și interoperabilă de soluții inteligente care comunică între ele și care permit dezvoltări ulterioare pe baza datelor colectate. Astfel, printre componentele principale ale unui oraș inteligent remarcăm conectivitatea, interoperabilitatea și dispozitivele conectate la internet (IoT – Internet of Things).
Beneficii smart city
- Creșterea atractivității turistice a orașelor prin disponibilitatea rețelelor wi-fi și a informațiilor de interes turistic
- Îmbunătățirea vieții cetățenilor prin creșterea nivelului de siguranță a orașelor, prin reducerea surselor de poluare și prin îmbunătățirea mobilității urbane
- Economii pentru administrațiile publice și companiile de utilități prin telemanagementul apei, a gazelor, a sistemului de iluminat public și a deșeurilor
- Interfață de comunicare între cetățeni, companii și administrația publică
- Resursă de date pentru atragerea de finanțări
Soluții de smart city
Conectivitate
Orașul inteligent are la bază rețele ce permit conectarea unui număr mare de dispozitive și senzori, pentru administrarea eficientă a resurselor orașelor.
Low Power Wide Area - Orange Business a implementat rețele LPWA (Low Power Wide Area) variate, utilizând tehnologii LoRaWAN, LTE-M sau NB-IoT, în funcție de arhitectura specifică fiecărui oraș. Prin intermediul rețelelor LPWA se pot conecta senzori și se pot instala diverse aplicaţii ce necesită transfer mic de date.
Tehnologia Wi-Fi oferă oportunități de conectare pentru mijloacele de transport în comun sau spațiile publice din orașe.
Rețele 5G prezină un potențial imens de dezvoltare a unor sisteme complet noi, așa cum e cazul mașinilor autonome, sau construirea pe cele deja existente de infotainment, sau securitate fizică și cibernetică.
E-guvernare și administrare participativă
Securitate cibernetică
Analiza datelor
Utilități și infrastructură urbană inteligentă
Transport public
Acces Wi-Fi la internet securizat pentru călători şi acces în timp real la poziţionarea GPS, viteza şi direcţia de deplasare a fiecărui mijloc de transport în comun. Vezi detalii
Iluminat public inteligent
Eficiență energetică, prin optimizarea consumului de energie şi a costurilor de operare şi întreţinere a sistemului de iluminat public. Vezi detalii
Școala online
Platformă pentru digitalizarea școlilor, cu catalog electronic și conținut personalizat pentru elevi, profesori și părinți, plus aplicații ce permit un mod de predare interactiv. Vezi detalii
Parcare inteligentă
Cu o soluție de parcare inteligentă, șoferii economisesc timp, se reduc emisiile de gaze cu efect, traficul este fluidizat, iar cartierele devin mai plăcute atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori. Soluția include senzori îngropați, camere și senzori de numărare pentru a detecta dacă locurile de parcare sunt libere.
Cetățenii pot vizualiza, rezerva și plăti cel mai apropiat loc de parcare disponibil de pe telefonul mobil.
Administrația poate vizualiza în timp real situația locurilor de parcare, poate primi rapoarte de ocupare și încasări în timp real.
Monitorizare video
Soluția permite municipalității să utilizeze camerele de supraveghere legate în rețea în combinație cu o gamă largă de module performante de analiză video pentru a eficientiza aplicarea legii și pentru a îmbunătăți semnificativ siguranța generală. Detectează automat incidentele de securitate, ofera timp scurt de răspuns și analizează datele pentru a reduce infracționalitatea.
Telemanagementul apei
Soluția de management și automatizare a proceselor de distribuție a apei permite controlul în timp real asupra rețelelor, resurselor, costurilor și veniturilor din activitate prin:
- Vizualizare și anticiparea consumurilor de apă la nivel de rețea sau detaliat la nivel de consumator
- Detectarea în timp real al consumurilor atipice ocazionate de evenimente neprevăzute (pierderi în rețea, fraudă etc) și intervenția rapidă la locul producerii evenimentului
- Intervenția promptă în caz de avarie, cu reducerea pierderilor și a impactului asupra consumatorilor
- Optimizarea resurselor implicate în operațiunile zilnice și direcționarea acestora către activități de dezvoltare
Stații de încărcare electrice
Infrastructură de alimentare electrică de tip Fast AC și Ultra-Fast DC. Infrastructura de alimentare este completată de o platformă găzduită în cloud care comunică în timp real locurile disponibile.
Managementul deșeurilor
Soluția contribuie la menținerea unui oraș curat, reduce costurile logistice cu până la 40%, furnizează informații detaliate privind nivelul de umplere a containerelor, îmbunătățește vizibilitatea problemelor legate de colectare și oferă modele noi și inovatoare de taxare.
Monitorizarea calității aerului
Reţea de senzori ce monitorizează aerul atât în locații fixe, în intersecții, zone cu trafic auto intens sau zone industriale, cât și în mișcare, pe mijloacele de transport în comun.
Proiecte
Proiecte implementate în Romania: Alba Iulia, Iași, Constanța, Sibiu, Timișoara, Oradea, București, Brașov, Cluj, Suceava, Caransebeș, Câmpia Turzii, Voluntari, Satu Mare, Brad, Hunedoara, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Călărași, Galați, Baia Mare, Bistrița, Beclean Giurgiu, Râșnov, Târgoviște, Focșani, Cluj Napoca.
Primul program pilot de smart city din România, demarat de Primăria din Alba Iulia și Orange, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire prin dezvoltarea și digitalizarea orașului. Vezi detalii aici.