×

Accesează
contul existent

Stiri

Centenarul Marii Uniri cu Filarmonica de Stat "Transilvania", la Roma si live pe internet

Centenarul Marii Uniri cu Filarmonica de Stat "Transilvania", la Roma si live pe internet

Filarmonica de Stat "Transilvania" marcheaza, miercuri seara, Centenarului Marii Uniri printr-un concert programat la Roma, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, si transmis live pe internet, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Dupa ce a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la Viena, la Musikverein, in 2017, Orchestra si Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania" canta miercuri pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, la Sala Sinopoli din Roma.

Spectacolul are loc sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea si beneficiaza de participarea mezzosopranei Ruxandra Donose.

Organizatorii acestui concert sunt Accademia di Romania din Roma, Ambasada Romaniei in Italia, Institutul Cultural Roman din Roma, Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti si Academia "Santa Cecilia" din Roma si Filarmonica de Stat "Transilvania".

Din programul concertului fac parte "Dansurile romanesti", de Bela Bartok, "Concertul nr. 1 pentru orchestra de coarde", de Sigismund Toduta, trei lieduri de Nicolae Bretan in orchestratia lui Dan Variu si in interpretarea mezzosopranei Ruxandra Donose ("Stelele-n cer", "Rea de plata", "Si daca ramuri bat in geam"), muzica din opereta "Valurile Dunarii", de George Grigoriu, "Copacul", de Zsolt Kerestely, si lucrarea "Jocuri II", de Sabin Pautza.

"Dansurile romanesti stau marturie pentru intensa preocupare pe care Bartok a avut-o pentru muzica traditionala a romanilor din Ardeal, rezumata in propriile sale cuvinte: «Socot drept scop al vietii mele sa continuu si sa ispravesc studierea muzicii poporului roman». Ceea ce a si facut admirabil, nu doar prin incorporarea, in muzica sa, a unor elemente specifice folclorului romanesc, ci si prin culegerile de melodii populare adunate din diferite zone transilvane. Concertul nr. 1 pentru orchestra de coarde de Sigismund Toduta este o ocazie minunata de a-l canta pe Toduta la Roma. El este legat oarecum de acest oras pentru ca si-a facut doctoratul la Institutul Pontifical de la Roma, iar apoi a devenit primul conducator de doctorate pe muzica din Romania. Acest Concert a fost interpretat in prima auditie absoluta in 1951, insa fara cea de-a treia din cele patru parti initiale, pe care compozitorul a decis, in ultimul moment, sa o suprime. In acest concert, dirijorul Gabriel Bebeselea, alaturi de Orchestra Filarmonicii, si-au dorit aducerea la lumina a acestei parti care a ramas neintepretata pana la acest moment si care va intregi astfel tabloul lucrarii lui Toduta", arata Geanina Simion, din partea Filarmonicii Clujene.

Concertul poate fi urmarit live pe paginile de Facebook a Ambasadei Romaniei de la Roma si Radio Romania Muzical, incepand cu ora 20.30.

Articole asemanatoare