Reprezentanti ai unor hub-uri culturale din Italia, Serbia, Portugalia, Suedia si Estonia sunt invitati la Marea Unire a Creativilor de la Alba Iulia, in perioada 10 - 11 noiembrie, arata un comunicat remis MEDIAFAX.
Reprezentantii industriilor creative vin la Alba Iulia ca sa povesteasca despre experientele lor, despre diferite modele de dezvoltare comunitara prin cultura, alaturi de specialisti din domeniu din opt orase din tara: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Oradea, Piatra-Neamt si Timisoara.
BASE din Milano (Italia), KC Lab din Novi Sad (Serbia), Platform for Social Innovation din Aveiro (Portugalia), Lava din Stockholm (Suedia) si Tartu Creative Center din Tartu (Estonia) sunt hub-urile internationale care vor participa la evenimentul de la Alba Iulia. Reprezentantii acestor hub-uri sunt specializati in domeniul industriilor creative, vin cu o experienta bogata in ceea ce priveste organizarea unor evenimente si proiecte culturale de amploare.
Lista invitatilor internationali este completata de expertii din Nod Makerspace (Bucuresti), Vissual (Brasov), Hub One.zero (Brasov), Cluj cowork (Cluj-Napoca), Open Hub (Galati), Meru (Iasi), Fablab (Iasi), Manifest pentru Oradea (Oradea), Rubik Hub (Piatra-Neamt), Ambasada (Timisoara), StartUp Hub (Timisoara) si Cowork (Timisoara). O sesiune speciala va fi dedicata si zonei festivalurilor din regiunea de nord-vest, la intalnire fiind invitati sa participe si reprezentanti de la Untold si de la alte manifestari de profil mari din tara care vor vorbi despre impactul unor astfel de evenimente in dezvoltarea unei comunitati.
Intalnirea se va desfasura pe parcursul a doua zile si va include o sesiune de prezentare a experientelor hub-urilor participante (10 noiembrie) si un workshop aplicat pe potentiale modele de dezvoltare a domeniului industriilor creative la Alba Iulia (11 noiembrie), la care vor participa toti cei aproximativ 30 de invitati din tara si din strainatate. Rezultatul acestei intalniri va fi si trasarea unor directii strategice pentru definirea unei viitoare strategii culturale a orasului in domeniul industriilor creative, anunta organizatorii.
"Proiectul «Marea Unire a Creativilor @ Alba Iulia» si-a propus sa sarbatoreasca momentul istoric al Centenarului printr-un proiect inovativ, printr-o «mare unire» a profesionistilor din domeniul industriilor creative din Romania si din alte tari europene cu experienta remarcabila. Ne bucuram ca mai multe hub-uri au dat curs invitatiei noastre si ca vom avea la Alba o intalnire consistenta. Ii invitam pe operatorii culturali din toata regiunea sa participe la conferinta internationala a hub-urilor culturale, sa adreseze intrebari, sa descopere lucruri noi si poate chiar sa se inspire din experientele invitatilor care vor sustine prezentari", afirma Cristina Nichimis, manager de proiect.
Proiectul va include trei sectiuni complementare. In perioada 5 - 11 noiembrie este programata o sesiune de workshop-uri dedicate tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, in cinci domenii din sectorul industriilor creative: video design, storytelling, marketing cultural, DJ-ing si design grafic. Aceasta etapa se va incheia cu organizarea unui festival realizat integral de participantii la workshop-uri, fiecare dintre acestia avand ocazia sa contribuie direct la realizarea unei parti din eveniment. Pe 10 si 11 noiembrie are loc intalnirea internationala a hub-urilor culturale, cand reprezentantii hub-urilor culturale importante din cinci tari europene vor discuta despre potentiale modele de dezvoltare culturala si comunitara in contextul deschiderii unui nou hub cultural la Alba Iulia si, in aceeasi perioada este programat un Hub cultural mobil, care consta in 4 panouri interactive realizate de elevi si locuitori albaiulieni, sub coordonarea unor artisti locali ce vor fi amplasate in Cetatea Alba Carolina.
Proiectul "Marea Unire a Creativilor @ Alba Iulia" este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si cofinantat de Primaria Alba Iulia si are in vedere deschiderea unor noi spatii dedicate industriilor creative la Alba-Iulia, in urmatorii ani, urmarind sa contureze un nou model de dezvoltare comunitara prin cultura si a stabili un cadru de discutie si schimb de bune practici intre centre culturale europene. In acelasi timp, proiectul doreste sa familiarizeze publicul local cu specificul industriilor culturale si creative, pentru a se putea dezvolta pe termen lung o strategie in acest sens.