Violoncelistul Mischa Maisky, considerat un "Mick Jagger" al muzicii clasice, va sustine doua concerte la Ateneul Roman din Bucuresti, pe 8 si 9 noiembrie, alaturi de Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta maestrului Christian Badea, potrivit unui comunicat.
Concertele, inscrise in "Stagiunea Centenara", vor avea loc de la ora 19.00, in Sala Mare a Ateneului Roman, potrivit site-ului Institutului Cultural Roman, partener al evenimentului.
"In prima parte a programului, Orchestra simfonica a Filarmonicii «George Enescu» va interpreta «Rapsodia nr. 2, in Re Major, op. 11» de George Enescu. In acelasi concert, va fi omagiat si Igor Stravinski, oaspete al Filarmonicii «George Enescu» in perioada «de aur», prin suita «Pasarea de foc». Marele compozitor rus a fost unul dintre invitatii de seama ai filarmonicii, sustinand in 1930 doua concerte la Ateneul Roman, in care si-a dirijat propriile lucrari. In continuare, marele violoncelist Mischa Maisky, una dintre cele mai importante si complexe personalitati ale artei interpretative din ultimele decenii, va oferi «Concertul de Dvořak», o lucrare de referinta in literatura solistica", declara maestrul Christian Badea.
In Anul Centenar al Romaniei, Filarmonica "George Enescu" celebreaza 150 de ani de existenta, iar Ateneul Roman, 130 de ani de la inaugurare. Este o tripla sarbatoare care se va desfasura de-a lungul intregii stagiuni 2018-2019. "Concertele Centenarului la Ateneu" propun publicului bucurestean o dramaturgie muzicala construita pe cronologia evenimentelor istorice si culturale centenare, cu artisti romani si straini de renume international. In afara de urmarirea in muzica a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului Romaniei, atat programele din seria "Concertele Centenarului la Ateneu", cat si intreaga stagiune aniversara, prezinta cateva teme importante, precum "Creatia Enesciana", in cadrul careia vor fi interpretate mai multe dintre lucrarile simfonice ale maestrului, "Titani ai muzicii clasice", concerte care ii prezinta atat pe marii interpreti ai vremurilor noastre, cat si pe compozitorii care au fost adevarate puncte de referinta culturala in ultimii o suta de ani, "Un secol de muzica romaneasca" si "Generatia secolului XXI", cu participarea solistilor si dirijorilor romani si straini tineri, care se afirma pe scena internationala si care reprezinta viitorul muzicii.
Mischa Maisky este unul dintre cei mai excentrici artisti ai lumii. Nascut in 1948, in Letonia, educat in Rusia, repatriat in Israel, artistul se considera un cetatean al lumii si spune ca in muzica "nimic nu s-a schimbat si totul s-a schimbat enorm". "Cant la un violoncel italian, cu arcuri franceze si germane, corzi din Austria si Germania. Ma simt acasa oriunde oamenii apreciaza muzica clasica", spune artistul.
La 17 ani a castigat prima sa competitie de violoncel, la Leningrad. A studiat la Conservatorul din Moscova cu Mstislav Rostropovich, in 1966 a fost unul dintre premiantii Competitiei Ceaikovski, iar, patru ani mai tarziu, a fost trimis intr-un lagar. Dupa eliberare, a parasit Uniunea Sovietica si a emigrat in Israel. Au urmat numeroase alte premii si debutul sau la Carnegie Hall (New York), alaturi de Orchestra Simfonica din Pittsburgh. Un admirator i-a oferit atunci un violoncel din secolul al XVIII-lea, instrument la care canta si in prezent. Pe marile scene ale lumii, a fost in compania unor nume precum Martha Argerich, Radu Lupu, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim si Giuseppe Sinopoli. A devenit un invitat obisnuit al celor mai prestigioase festivaluri internationale, sustinand concerte la Viena, Berlin, Londra, Israel, Paris, New York si Tokyo.
Dedicat in egala masura muzicii simfonice si operei, Christian Badea, consilier artistic si prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele si in cele mai importante sali si teatre de opera, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokyo), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcata de colaborari importante cu artisti de referinta ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renee Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nasterii artistului a fost sarbatorit la Filarmonica "George Enescu", ultimele doua concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seama ai faimosului compozitor, dirijor, pianist si pedagog american.