×

Stiri

Discutii despre Monumentul Unirii de la Alba Iulia si logo-ul Facebook, la audierea lui Ivascu

Discutii despre Monumentul Unirii de la Alba Iulia si logo-ul Facebook, la audierea lui Ivascu

Deputatii prezenti la audierea ministrului Culturii, George Ivascu, marti, au discutat despre faptul ca Monumentul Unirii de la Alba Iulia ar semana cu logo-ul Facebook, dar si despre motivul pentru care jumatate din populatia Romaniei este exclusa din manifestarile dedicate Centenarului.

La inceputul audierii in Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor, organizata, marti, la solicitarea PNL, pentru a oferi explicatii despre gestionarea bugetului pentru evenimentele cu ocazia Centenarului, ministrul George Ivascu si-a cerut scuze pentru absentele de la intalnirile anterioare la care a fost convocat si nu a venit: "Prima data cand am fost convocat, eram la deschiderea oficiala a Bookfest, apoi eram la Timisoara, pentru ca venea juriul Comisiei Europene pentru Capitala Europeana a Culturii, si la cea de-a treia invitatie, eram la Alba Iulia, ca sa rasuflu usurat ca se semnasera actele si sa vedem cum etapizam".

"Ma bucur ca romanilor le pasa de aniversarea Centenarului Marii Uniri. Suntem intr-o pozitie in care vrem sa facem si asta e cel mai important pentru mine. E un semnal pozitiv ca se doreste. Indiferent ca opiniile sunt intr-un fel sau altul", a explicat ministrul Culturii in timpul audierii.

Ministrul George Ivascu a fost chemat pentru a vorbi despre gestionarea bugetului alocat evenimentelor organizate cu ocazia Centenarului, despre criteriile de selectie a proiectelor ce vor fi finantate, precum si despre modul in care Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) a gestionat, pana la aceasta data, desfasurarea manifestarilor.

Ministrul a spus ca 643 de proiecte au fost aprobate pana in prezent, cea mai mare parte fiind spectacole (111) si expozitii (93). Ministrul a mai enumerat 51 de proiecte de editare si lansare de carte, 25 de conferinte, 23 de ceremonii civile si militare si noua proiecte cinematografice.

"Cum ajungem la copiii de la tara care trebuie sa simta Centenarul? Jumatate din populatia Romaniei este exclusa din acest exercitiu", a intrebat deputatul Iulian Bulai, explicand ca este o diferenta foarte mare intre actiunile programate in mediul urban si cele din mediul rural.

"Cei care au fost interesati au depus proiecte", a raspuns ministrul. "A existat o comisie, au existat fise tehnice, au existat devize, au fost analizate, va voi trimite pe judete numarul de proiecte si banii alocati", a spus Ivascu, atunci cand i s-au cerut detalii legate de evenimentele sustinute financiar de Ministerul Culturii pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

In ceea ce priveste stadiul monumentelor de la Alba Iulia si de la Arad, ministrul a spus ca, la Alba Iulia, au fost turnate zece coloane cu o inaltime de 24 de metri care fac parte din fundatie si ca "se lucreaza la foc continuu, avem corespondenta continua".

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost incepute in 1993 de catre reprezentantii unor organizatii patriotice, iar in ultimii ani acestia au primit si sprijinul Prefecturii, Primariei Alba Iulia, dar si al unor parlamentari. In anii 1990, Ministerul Culturii a organizat si un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat in 2008. In cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

In luna iunie, MCIN a semnat cu sculptorul Mihai Buculei contractul pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, in valoare de 10.209.700 de lei, TVA inclus. Potrivit contractului, autorul isi asuma ca monumentul va fi realizat, amplasat si finalizat pana la cel tarziu 26 noiembrie, la timp pentru festivitatile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, pe 1 decembrie 2018.

In celalalt caz, al monumentului de la Arad, inca mai apar probleme de ordin legal: "Pentru Arad, a fost invitat autorul. Deja lucrarile sunt in toi ca si la Alba, dar ritmul este mai putin alert, pentru ca sunt si probleme legale care trebuie discutate". Proiectul pentru acest monument a fost demarat in 2006, cand sculptorul Florin Codre a semnat contractul in valoare de 10 milioane de lei, suma platita in totalitate in 2010. "Ulterior platirii contractului, incepe o suita intreaga de blocaje. Intre Ministerul Culturii si sculptor, interpretari diferite ale obligatiilor contractuale dintre cele doua parti, la nivelul autoritatilor locale. Din 2013 incep o serie de complicatii legale care blocheaza realizarea monumentului, respectiv litigiul dintre Ministerul Culturii si sculptor, deschiderea unui dosar penal numarul 654 instrumentat de DNA, aflat in curs de solutionare".

Ministrul a adaugat ca, dupa evaluarea facuta dupa preluarea functiei, s-a stabilit schimbarea amplasamentului initial pentru monumentul de la Arad, situatie cu care sculptorul nu a fost de acord. Ministerul a obtinut de la Oficiul Roman de Drepturi de Autor, in calitate de proprietar al monumentului platit integral, dreptul de a-l amplasa. Monumentul exista in forma integrala, nefinisat, neasamblat si netransportat de la Calarasi la Arad.

Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura, a intrebat in timpul audierii de marti daca se vor respecta termenele privind acordarea distinctiilor dedicate Centenarului si cat de sigur este ministrul Culturii ca, pana pe 1 decembrie, monumentele de la Alba Iulia si Arad vor fi amplasate si finalizate.

Tot in timpul audierii de marti, George Ivascu a auzit si reprosul ca Ministerul Culturii nu a organizat decat festivalul Cerbul de Aur. "Eu nu cred ca v-ati inteles exact rolul in acest an", a spus deputatul Emil-Marius Pascan.

Iar Iulian Bulai i-a reprosat ministrului tacerea de pana acum si a spus ca scuzele nu sunt suficiente, dar si ca prezentarile de pe site-ul centenar.ro "incearca sa ne dea un sentiment de patriotism, dar, de fapt, nu transmit nimic".

Totodata, despre monumentul de la Alba Iulia - a carui forma a fost aprobata in 1993 -, Iulian Bulai a spus ca seamana cu logo-ul Facebook. "Dincolo de intentiile bune ale administratiei publice si ale autorului, monumentul are forma unui logo al Facebook. De ce facem acest favor gratuit unei corporatii?", a intrebat Iulian Bulai.

Deputatul PNL Florin-Claudiu Roman i-a luat apararea lui Ivascu, aratand ca lucrarile au intarziat pentru ca la licitatiile pentru Sala Unirii si pentru piata din Alba Iulia nu s-a prezentat nimeni, dar, ca, "prin decizia de a implica prefecturile in procesul de selectare, ati dat o nota politica pe care o inteleg".

"Intotdeauna se poate face mai mult. Cel mai greu si cel mai important pentru mine e interesul pentru Centenar. Eu sunt fericit ca acest an aniversar poate fi sarbatorit acum de catre toti romanii", a spus George Ivascu, la iesirea de la audierea de marti.

Articole asemanatoare