×

Accesează
contul existent

Stiri

Pe urmele identitatii romanesti, "Dacii Liberi" ruleaza in cinematografe incepand de marti

Pe urmele identitatii romanesti, "Dacii Liberi" ruleaza in cinematografe incepand de marti

"Dacii Liberi/ The Free Dacians", un documentar semnat de Monica Lazurean-Gorgan si Andrei Gorgan, a intrat marti in cinematografe, iar realizatorii spun ca sunt interesati sa investigheze formele multiple pe care interesul pentru cultura straveche le ia astazi, arata un comunicat.

Realizatorii iau in seama intrebarile pe care le pun multi dintre cei care vorbesc despre daci, incepand cu "adevarata identitate a poporului roman" pana la "Cine suntem, individual si colectiv", dar nu au pretentia ca ofera un raspuns, o trecere in revista a dezbaterilor, polemicilor si a teoriilor, mai mult sau mai putin fanteziste, fiind mult mai necesara. Filmul nu raspunde intrebarilor dacologilor, dacopatilor si nici dacofobilor, ci este o invitatie la dialog intre tabere, dar mai ales o invitatie la introspectie, arata producatorii.

"Cred ca, in acest an centenar, ar trebui sa retinem partea buna a evenimentului petrecut in urma cu 100 de ani, dar sa fim mai rezervati cu privire la discursul la superlativ despre romani si stramosii lor si sa ne uitam putin in jurul nostru. Vom vedea ca societatea in care traim nu e nicidecum in concordanta cu acea polologhie care ne spune ca noi suntem cei mai buni, cei mai destepti, cei mai organizati, dar altcineva nu ne lasa sa evoluam. Luna nu se invarte in jurul Bucegilor, ci in jurul pamantului. Cand pornesti la drum cu o asemenea imagine distorsionata despre tine insuti, nu ai cum sa ajungi departe. Un prim bun pas este sa fii realist. Si asta se aplica si la felul cum iti confectionezi si interpretezi istoria", spune Andrei Gorgan, unul dintre regizorii filmului.

Filmul ofera raspunsuri date de cei care au ales sa locuiasca intr-un sat dacic, un istoric si un arheolog, membri ai unei trupe de reconstituire istorica, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia, dar si participantii la Congresele de Dacologie. Pe toti ii uneste pasiunea comuna pentru daci. Ii desparte insa viziunea diferita pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular in Romania.

Monica Lazurean-Gorgan, producator si regizor de film, a produs, coprodus sau a fost producator delegat pentru mai multe lungmetraje de fictiune si documentare care au fost selectate la Berlin, Sundance, Locarno si multe alte festivaluri internationale ("Doar o rasuflare", "Chuck Norris vs. Communism", "Domestic", "Colivia", "Nu ma atinge-ma", "Timebox").

"Doar o rasuflare", un documentar pe care l-a regizat, a fost premiat la Sarajevo IFF in 2016, unde a castigat premiul Heart of Sarajevo. De asemenea, filmul a castigat premiul Gopo, trofeul LET'S CEE Film Festival si titlul de cel mai bun film documentar romanesc in anul 2017 la Festivalul Astra de la Sibiu.

Andrei Gorgan este editor de film si a semnat, printre altele, "Doar o rasuflare" si "Domestic".

"Dacii Liberi" este o coproductie Manifest Film si Fundatia Romania One.

Articole asemanatoare