×

Accesează
contul existent

Stiri

Expozitie de fotografie-document dedicata reginei Maria, deschisa la Bruxelles

Expozitie de fotografie-document dedicata reginei Maria, deschisa la Bruxelles

O expozitie de fotografie-document dedicata reginei Maria, un eveniment inscris in seria proiectelor de diplomatie publica dedicate Centenarului Marii Uniri si incheierii Primului Razboi Mondial, va fi vernisata la Bruxelles, in Belgia, miercuri, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Expozitia de fotografie-document "Regina Soldat" este prezentata de Institutul Cultural Roman (ICR) din Bruxelles in programul Festivalului romanesc EuRoFestCultura.

Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, de la ora 18.15, la Palatul artelor frumoase din Bruxelles/Bozar, evenimentul ramanand deschis publicului pana la data de 14 octombrie.

Aflat la a patra editie, festivalul EuRoFestCultura este initiat de eurodeputatul Mircea Diaconu, vicepresedinte al Comisiei pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, si este realizat sub directia artistica a European Artists Management.

Partener principal al festivalului, ICR aduce in atentia publicului larg expozitia de fotografie-document "Regina Soldat", o ampla marturie in imagini si fotografii inedite din timpul Primului Razboi Mondial, care aduce in prim plan personalitatea reginei Maria, un adevarat simbol al vitejiei si nobletii, cea care s-a identificat cu suferinta poporului roman. "Povestea" ilustreaza, in 40 de panouri fotografice, implicarea curajoasa a reginei pe front, organizand spitale de campanie, cantine sociale, adaposturi pentru sarmani, depozite de alimente. Totodata, expozitia sta marturie abnegatiei cu care regina a intreprins numeroase vizite pe front pentru a ridica moralul soldatilor si al ranitilor, in pofida conditiilor deosebit de dificile, potrivit comunicatului.

Pentru atitudinea sa curajoasa din timpul Primului Razboi Mondial, generalul Constantin Prezan a decorat-o cu medalia de razboi - Virtutea Militara clasa I, iar contele de Saint Aulaire - Ministrul Frantei in Romania, i-a daruit Medalia de Aur a Epidemiilor si Crucea de Razboi (La Croix de Guerre). De atunci, regina Maria a fost numita si "regina soldat".

Expozitia este realizata si curatoriata de Anca Beatrice Todireanu, presedinte al Asociatiei Romania Culturala, care a primit pentru acest proiect premiul pentru celebrarea Centenarului 2017.

Expozitia de fotografie "Regina Soldat" este itinerata, fiind prezentata in multe orase din tara si strainatate, printre care Bucuresti (decembrie 2017), Iasi (aprilie 2018), Castelul Bran (iulie 2018), Curtea de Arges (august 2018), Roma (mai 2018), Ljubljana (iulie 2018), Berlin (septembrie 2018), Seattle (septembrie 2018).

Evenimentul de la Bruxelles este completat de albumul de fotografie "Regina si Frontul", bilingv, realizat de Asociatia Romania Culturala sub egida Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti, coordonat de Anca Beatrice Todireanu.

Articole asemanatoare