Festivalul de Teatru DOM 100 debuteaza vineri la Timisoara si prezinta, in perioada 2 noiembrie - 5 decembrie, 14 spectacole din toata tara dedicate Centenarului, arata un comunicat remis MEDIAFAX.
Reprezentatiile productiilor invitate in festival sunt programate in mai multe spatii din Timisoara, cum ar fi Halele Timco, Casa Artelor si in salile Teatrului German si Teatrului Maghiar.
"Festivalul de Teatru Dom 100 isi propune sa adune momente si evenimente semnificative pentru Centenar, aducand in fata publicului timisorean secvente din destinul nostru comun din prima suta de ani petrecuta impreuna. De asemenea, isi propune sa puna in lumina ce se intampla cu noi acum si sa lanseze teme de reflectie despre ce se va intampla sau am putea face sa se intample cu noi in viitor. Acesta este felul nostru de a sarbatori toamna asta Centenarul la Timisoara!", spune Stefan Iordanescu, directorul Festivalului de Teatru DOM 100, citat de organizatori.
Lansarea oficiala va avea loc vineri, la Halele Timco, cu spectacolul de teatru "Ne stim de 100 de ani", in regia lui Stefan Iordanescu, pe un text de Vlad Tausance, avand in distributie actori din patru teatre si patru regiuni istorice. Premiera acestui spectacol a avut loc in 6 si 7 octombrie, la Teatrul "Anton Pann" din Ramnicu Valcea, si interpreteaza tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit si metaforic, fara a se feri de umorul critic sau abordari teatrale inovatoare.
Textul lui Vlad Tausance trece in revista o serie de locuri comune, prejudecati si ticuri care ne definesc si provoaca identitatea personala si nationala, iar cliseele sunt expuse si deconstruite scena dupa scena. "Am vrut ca vocile de pe scena sa sune cat mai natural, cat mai departe de ecourile propagandei vechi si noi. Suntem datori, macar la o suta de ani, sa fim sinceri. Privitul in oglinda este o forma de patriotism!", a declarat Vlad Tausance.
Duminica, trupele "Andrei Muresanu" si "Osono" din Sfantu Gheorghe vor pune in scena o comedie prezentata ca amara si incendiara pe tema orbirii. Spectacolul de teatru "Orb de mina" surprinde orbirea unei comunitati rurale din Secuime, un sat fara nume, cum fara nume este si orasul din celebrul "Eseu despre orbire" al lui Jose Saramago, cu care Szekely Csaba se intalneste pe terenul aceleiasi obsesii: cand o comunitate este lovita de orbire, ea aluneca inevitabil pana la ultima treapta a degradarii, acolo unde oamenii isi pierd identitatea si umanitatea, arata realizatorii.
Pe 12 noiembrie va avea loc premiera spectacolului de teatru "Morfem", scris de Madalina Ghitescu, in regia lui Stefan Iordanescu.
Intrarea la toate spectacolele Festivalului de Teatru Dom 100 este libera, toate costurile evenimentului fiind sustinute prin proiectul DOM100 finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, dar se face in baza unei rezervari in prealabil.
Programul Festivalului DOM 100 poate fi consultat pe site-ul evenimentului.
DOM 100 este un program cultural care isi propune sa aduca impreuna toate artele in jurul oamenilor si al orasului. Se vor desfasura proiecte din toate sferele artelor, productii proprii si spectacole invitate dedicate Centenarului, printr-o interventie care integreaza domenii culturale diverse si industrii creative intr-un meniu variat de arta comunitara, animatie stradala, interventie in spatiul public, dialoguri culturale si socializare prin si pentru cultura si care implica si activeaza intreaga comunitate.
Asociatia Culturala Contrasens, infiintata in Timisoara, promoveaza arta si cultura ca fiind un spatiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunitatilor si a cetatenilor pe care isi propun sa-i familiarizeze cu actul artistic si cu actul creativ romanesc contemporan.