×

Stiri

Lucian Boia, Konrad Gundisch si Andrei Plesu dezbat rolul minoritatilor in Romania ultimului secol

Lucian Boia, Konrad Gundisch si Andrei Plesu dezbat rolul minoritatilor in Romania ultimului secol

Lucian Boia, Konrad Gundisch si Andrei Plesu se concentreaza asupra rolului minoritatii germane in dezvoltarea Romaniei in ultimii 100 ani, intr-o dezbatere organizata luni, incepand cu ora 16.00, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Dezbaterea "100 ani - Romania Moderna si rolul minoritatilor - Minoritatea germana ca stimulent al dialogului comunitar" este organizata in contextul Centenarului Romaniei, la initiativa Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German.

Evenimentul este deschis publicului larg, care va putea contribui cu intrebari si pareri legate de rolul minoritatilor la dezvoltarea Romaniei.

"Diversitatea culturala a caracterizat mereu Romania, una din tarile europene cu un numar mare de minoritati, acestea din urma avand o contributie insemnata la dezvoltarea comunitatilor locale. Minoritatea germana, asupra careia se va concentra dezbaterea amintita mai sus, joaca in continuare un rol de marca in peisajul cultural local. Ce avem de invatat din istoria celor 100 ani? Cum putem folosi, mai departe, aceasta diversitate culturala pentru a ne bucura de o tara mai deschisa spre nou? Cum «ii aducem acasa» pe copiii etnicilor germani, prin initiative si proiecte culturale relevante? Raspunsurile la aceste intrebari, dar si la multe altele vor fi dezbatute in cadrul evenimentului de luni, de Lucian Boia, Andrei Plesu si Konrad Gundisch", se arata in comnicat.

Moderatoarea discutiei va fi Christel Ungar-Topescu. Un cuvant de intampinare va rosti Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei in Romania si vicepresedinte al Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German. Alocutiuni de deschidere vor avea apoi Sergiu Nistor, consilier prezidential in Departamentul de Cultura, Culte si Centenar, si George Ciamba, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale si strategice in spatiul euroatlantic din Ministerul Afacerilor Externe, copresedinte al Comisiei Interguvernamentale Mixte Romania-Germania pentru Etnicii Germani din Romania.

Paul Jurgen Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania si membru al Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German, va sustine cuvantul de incheiere a evenimentului.

Articole asemanatoare