×

Stiri

Populatia poate cumpara titluri de stat pe 2 ani cu o dobanda neimpozabila de 4,5%, de luni

Populatia poate cumpara titluri de stat pe 2 ani cu o dobanda neimpozabila de 4,5%, de luni

Populatia poate cumpara, incepand de luni pana la 14 decembrie, titluri de stat, pe doi ani, printr-o noua emisiune initiata de Ministerul Finantelor Finantelor Publice (MFP), cu ocazia sarbatoririi Centenarului Marii Uniri, a treia in cadrul programului Tezaur.

Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1 leu, cu maturitate de 2 ani si o rata de dobanda de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile, potrivit unui comunicat de presa al MFP.

Valoarea maxima a subscrierii pe fiecare investitor este de 200.000 lei, iar dobanda este anuala, platibila la termenele din prospectul de emisiune.

Titlurile pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, inclusiv de cele care au participat si la emisiunile anterioare.

In perioada 26 noiembrie – 14 decembrie a.c., titlurile pot fi achizitionate prin unitatile operative ale Trezoreriei Statului si subunitatilor postale din reteaua Companiei Nationale Posta Romana - S.A, astfel: in perioada 26 noiembrie – 14 decembrie 2018 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului; in perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2018 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban, iar in perioada 26 noiembrie – 12 decembrie 2018 din mediul rural.

In perioada de subscriere investitorii au posibilitatea sa solicite anularea sumei subscrise, depunand o cerere de anulare. Dupa incheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile si nu mai pot fi anulate.

In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale prin care se atesta calitatea acestora de mostenitori.

Dupa incheierea perioadei de subscriere MFP va organiza o tombola pentru toti investitorii in cadrul programului Tezaur – editia Centenar. Astfel, 1.000 de investitori selectati vor primi un bonus de dobanda in valoare de 5.000 lei, care va fi acordat in perioada imediat urmatoare declararii castigatorilor.

Lista castigatorilor bonusului de dobanda va fi publicata pe site-ul MFP, fara a include detalii cu caracter personal, ci doar informatii indicative ale castigatorilor.

Castigatorii bonusului de dobanda vor fi notificati de catre MFP si se va stabili un termen pentru ridicarea premiului de la o unitate a Trezoreriei Statului, inclusiv cei care au subscris printr-un oficiu postal al Companiei Nationale Posta Romana - S.A.

La sedinta de Guvern de vineri a fost aprobata o Hotarare de Guvern de modificare a mecanismului de lansare de titluri de stat pentru populatie, a precizat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru a permite organziarea tombolei. Tombola va fi organziata in cursul lunii decembrie. „Este a treia emisiune pe care o lansam, prima a fost pe 5 ani, a doua pe 3 ani si aceasta va fi pe 2 ani de zile, cu o dobanda atractiva de 4,5%, cu o maturitate la doi ani”, a mai spus, vineri, Teodorovici.

De asemenea, Guvernul a aprobat in sedinta de guvern de vineri, modificarile MFP aduse legislatiei, in sensul flexibilizarii mecanismului prin care poate fi acordat bonusul de dobanda, pentru toate emisiunile de titluri de stat pentru populatie, indiferent de canalul de distributie.

Principalele schimbari vizeaza, conform unui comunicat al ministerului, eliminarea restrictiei ca bonusul de dobanda sa se acorde la scadenta; corelarea modificarii aduse definitiei bonusului de dobanda cu definitia prospectului de emisiune; acordarea bonusului de dobanda se va realiza din bugetul de stat in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie; includerea unei prime de pana la 100 de puncte la rata dobanzii la titlurile de stat pentru populatie, indiferent de canalul de distributie, peste cotatiile titlurilor de stat tranzactionate pe piata interbancara; posibilitatea MFP de a aproba momentul organizarii selectiei beneficiarilor bonusului de dobanda, inainte sau la scadenta titlurilor de stat, eligibilitatea participantilor si a emisiunilor pentru care se acorda bonus de dobanda inclusiv emisiunile a caror perioada de subscriere s-a incheiat si seria de titluri nu a ajuns la scadenta, modalitatea de acordare si valoarea acestuia, termenul de plata al bonusului de dobanda si alte elemente considerate relevante de catre emitent.

Instrumentele utilizate pentru administrarea datoriei publice guvernamentale pot fi emise, in lei si/sau valuta de catre MFP, in calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale, prin accesarea pietelor financiare interne si externe.

Modificarile se refera si la efectuarea unor corelari intre procedura contractarii de imprumuturi prin plasamente private, cu procedura lansarii emisiunilor de titluri de stat pe pietele internationale, in cadrul Programului cadru de emisiuni – Medium Term Notes (MTN), si anume: plasamentul privat poate fi structurat in termeni de documentatie contractuala ca si o emisiune de titluri de stat pe pietele internationale in cadrul Programului MTN; oportunitatea efectuarii plasamentului privat se aproba de catre ministrul finantelor publice, in mod similar cu prevederile procedurii aplicabile lansarii emisiunilor de titluri de stat pe pietele internationale, avand in vedere conditiile si termenii financiari ai acestuia, necesitatile de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale, precum si alte aspecte strategice privind activitatea de finantare si implementarea strategiei de administrare a datoriei publice; mandatul de negociere a ofertei se supune aprobarii ministrului finantelor publice in cazul in care oferta este considerata avantajoasa si/sau in functie de necesitatile de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice guvernamentale; fiecare tranzactie sub forma plasamentului privat se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice; procedura de contractare a plasamentului privat se aplica inclusiv ofertelor de efectuare a plasamentului privat primite de Ministerul Finantelor Publice pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Articole asemanatoare