×

Stiri

Vioara lui George Enescu, in cadrul unui spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, la Constanta

Vioara lui George Enescu, in cadrul unui spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, la Constanta

Spectacole puse in scena de artisti din toata tara au loc, sambata, in Piata Ovidiu din Constanta, pentru a celebra valorile Romaniei Mari, intr-un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Invitat special este Gabriel Croitoru, care aduce la malul marii vioara lui George Enescu.

Spectacolul dedicate Centenarului Marii Uniri se va desfasura sambata, de la ora 21.30 in Piata Ovidiu din Constanta. „Sub semnul Centenarului” este un spectacol organizat de Asociatia Orchestra Simfonica Bucuresti care reuneste muzica, poezia, traditiile, dansul popular, dansul contemporan si artele vizuale.

„Povestea a ceea ce a insemnat Marea Unire pentru Romania va fi redata magistral prin muzica, imagini, poezii, opere celebre si, cel mai important lucru, prin oamenii care ne marcheaza istoria: artistii”, au precizat organizatorii.

Asociatia aduce in acest an, la Constanta, instrumentisti din toata Romania, intr-o formula noua, extinsa si creata special pentru acest eveniment si propune abordarea unui repertoriu bogat, plecand de la muzica clasica romaneasca, ajungand la muzica populara. Alaturi de soprane si tenori invitati, se vor alatura demersului si cunoscuti cantareti de muzica populara romaneasca, ce vor canta, unii pentru prima data, acompaniati de o orchestra simfonica de mari dimensiuni.

„Evenimentul propune, in acest an, la Constanta, un experiment de o inalta tinuta culturala: cunoscuti cantareti de muzica populara romaneasca canta, pentru prima oara, alaturi de o orchestra simfonica de mari dimensiuni, avand ca fundal tehnica de videomaping, ce va transforma Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta intr-un episod de istorie vie”, mai spun reprezentantii asociatiei.

Invitatul special al acestui eveniment este violonistul Gabriel Croitoru, ce va aduce la malul marii celebra vioara a maestrului George Enescu.

Violonistul si profesorul Gabriel Croitoru este artistul care da viata si sunet, din 2008, minunatei viori „Catedrala” a lutierului Guarneri del Gesu, construita in anul 1730, care i-a apartinut maestrului George Enescu. De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cantat cu vioara Guarneri, aceasta fiind pastrata in conditii de siguranta pana cand a revenit in circuitul concertistic, fiind data in folosinta violonistului Gabriel Croitoru.

Alti invitati foarte speciali sunt naistii Gheorghe Rizea si Ruxandra Pitulice, amandoi fosti elevi ai maestrului Gheorghe Zamfir.

Va fi si un spectacol de balet al Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta, in coregrafia maestrului Horatiu Chereches, desemnat cel mai bun coregraf roman al anului 2016.

Dinu Iancu Salajanu, Veta Biris si Aneta Stan vor incanta publicul cu melodii populare.

Peste 100 de dansatori din ansamblurile populare constantene ii vor invita pe cei prezenti la dans.

Teatrul de Stat este si el implicat in aceasta mare sarbatoare a spiritului, actorii acestuia interpretand operele lirice ale marilor poeti romani. In plus, actorii papusari constanteni vor da viata unor marionete de mari dimensiuni.

Pe tot parcursul evenimentului, cladirea muzeului va fi videomapata, iar proiectiile ce se vor derula pe suprafata acesteia vor ilustra scenarii ale Centenarul Marii Uniri. Realizate cu ajutorul tehnicii de videomapping 3D, aceste video-proiectii inspirate din evenimente si simboluri puternice ale Centenarului, ce apartin si Dobrogei vor invia cladirea muzeului.

Articole asemanatoare