×

Accesează
contul existent

Stiri

Repetitii pentru parada. 50 de avioane, inclusiv F-18, vor zbura deasupra Arcului de Triumf

Repetitii pentru parada. 50 de avioane, inclusiv F-18, vor zbura deasupra Arcului de Triumf

Aproximativ 3.000 de militari au participat, vineri, pe terenul de instructie Ghencea din Capitala, la repetitiile pentru parada militara de 1 Decembrie. Sambata, va avea loc repetitia generala, in zona Arcului de Triumf din Bucuresti.

"Simbolistica paradei militare de anul acest este orientata spre Centenarul Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918. Anul acesta, vor participa la parada militara nationala un numar de peste 4.000 de militari care vor trece pe sub Arcul de Triumf. Pentru prima data, vor trece o serie de detasamente care amintesc de traditiile poporului roman, de luptele duse in Primul Razboi Mondial pentru reintregirea Romaniei. De asemenea, in acest an, la parada militara, vor participa in jur de 500 de militari straini constituiti in 21 de detasamente, din 20 de tari, cu un numar de peste 200 de mijloace tehnice, atat ale Armatei Romaniei, cat si ale tarilor partenere", a declarat generalul-locotenent Adrian Tonea, cel care coordoneaza pentru al patrulea an consecutiv parada de 1 Decembrie.

Astfel, vor zbura deasupra Arcului de Triumf in jur de 50 de mijloace aeriene, respectiv elicoptere IAR 330, IAR 99 Soim, F-16, F-18 ale fortelor armate canadiene, C-130 Hercules, C-27J Spartan, dar si pilotii celei mai indragite formatii de acrobatie aeriana din Romania, "Iacarii Acrobati".

MiG-urile vor survola in alte localitati din tara, unde se vor desfasura parade militare locale. "Se coordoneaza acum pentru a realiza trecerea in cat mai multe localitati din tara, atat la Alba Iulia cat si in resedintele de judet si alte localitati in care se desfasoara ceremoniale cu trupe", a completat Adrian Tonea.

Ca elemente de noutate, vor defila pentru prima oara pe sub Arcul de Triumf un detasament format din transportoarele blindate Pirahna 5, dar si o instalatie de rachete Patriot, care va intra in dotarea Armatei Romaniei de anul viitor, precum si o serie de detasamente in tinute de epoca, un detasament de rezervisti voluntari si asociatia militarilor veterani si veterani cu dizabilitati.

Reprezentantii Serviciului de Paza si Protectie (SPP) nu se vor afla in dispozitivul de parada, ci in cel de protectie.

"Ministerul Afacerilor Interne va defila cu peste 600 de lucratori din cadrul inspectoratelor de politie, jandarmerie, polisia de frontiera si pentru situatii de urgenta. De asemenea, vor participa si peste 60 de autospeciale si 6 elicoptere din cadrul Inspectoratului General pentru Aviatie, iar ca noutate vor defila elevi ai scolii de subofiteri de pompieri din Boldesti si, de asemenea, un detasament din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari, care vor fi la acaesta parada", a declarat Andrei Codau, subcomisar in cadrul MAI.

"Este ziua Romaniei, o zi importanta si un moment de sarbatoare. 100 de ani de Romania are o incarcatura istorica foarte mare, este momentul cand am devenit marea Romanie. Este un moment de implinire si un moment de emotie. Suntem mandri ca suntem romani si ca suntem militari. Repetitiile sunt in toi, desi vremea e rece, dar noi, militarii, suntem pregatiti sa ne desfasuram activitatea in toate conditiile", a declarat locotenentul Laura Cretu, purtator de cuvant al Unitatii Militare Boboc.

Articole asemanatoare