×

Stiri

Zeci de mii de romani, asteptati de 1 Decembrie la Alba Iulia la Marsul Centenarului

Zeci de mii de romani, asteptati de 1 Decembrie la Alba Iulia la Marsul Centenarului

Zeci de mii de romani din mai multe judete, Republica Moldova si diaspora sunt asteptati, in 1 Decembrie, la Alba Iulia, la un mars al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

George Simion, presedintele Platformei Unioniste ”Actiunea 2012”, unul dintre organizatorii marsului, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca in timp ce vor parcurge cei circa 6 kilometri pe strazile municipiului, participantii vor intona cantece patriotice, indemnul a peste 100 de asociatii civice fiind acela de a nu huidui si de a nu politiza evenimentul, deoarece ”Ziua de 1 Decembrie este sfanta”.

”Marsul popular, Marsul Unirii, va da startul zilei de 1 Decembrie. Vom porni din fata Garii, pana in Cetatea Alba Carolina. Si-au anuntat prezenta romanii din diaspora, pana acum sunt 50 de masini care si-au dat intalnire la Vama Bors si vor mai aparea pe parcurs. Vor merge in coloana catre Alba Iulia. Vor veni circa 10.000 de romani din Republica Moldova si din toate judetele. Avem o campanie, mergem in fiecare judet, si constituim grupuri de initiativa care organizeaza deplasarea la Alba Iulia. In total este vorba de zeci de mii de participanti, nu putem spune exact cati”, a spus George Simion.

Participantii la mars vor avea steaguri tricolore intocmai ca in 1918, cu denumirea localitatilor de unde vin, dar si drapele tricolore lungi de 100 de metri, care vor fi purtate pe brate.

George Simion a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca unul dintre motivele marsului este unirea Republicii Moldova cu Romania. Al doilea motiv este pentru ca si oamenii de rand sa-si poata aduce contributia la marcarea Anului Centenar.

”Marsul este organizat pentru unirea Republici Moldova cu Romania, dar si pentru ca noi, simplii cetateni, sa avem un mars, sa aratam ca poporul a facut unirea”, a spus George Simion.

De asemenea, participantii la mars vor strange semnaturi pentru unirea Republicii Moldova cu Romania.

Pe Facebook a fost creat un eveniment pentru a strange cat mai multi participanti.

”Incepem numaratoarea inversa! Intocmai ca acum 100 de ani, ne strangem la Alba Iulia sa refacem Marea Adunare de la 1918. Vino sambata, 1 Decembrie, la ora 08:00, in fata garii din Alba Iulia, si reprezinta comunitatea de care apartii. Toti delegatii veniti la Alba Iulia vor primi titlul de „Ambasador al Unirii” si vor aprinde Flacara Unirii, care mai apoi va fi purtata in mars, pe jos, pana la Chisinau”, se arata in descrierea evenimentului.

Mentionam faptul ca ne intalnim strict pentru a sarbatori Centenarul Marii Uniri – aceasta intalnire nu este un protest.

Participantii se intalnesc in Gara CFR din Alba Iulia si vor merge pe ruta: Bulevardul Ferdinand, str. Tudor Vladimirescu, str. Emil Racovita, Bulevardul Republicii, Calea Motilor, strada Doctor Ion Ratiu, Bulevardul Horea, Piata Tricolor si se vor opri pe strada Unirii.

Articole asemanatoare