×

Politic-Social

Uraganul Beryl a lovit Jamaica, iar Insulele Cayman si Mexic se pregatesc pentru impactul furtunii

Uraganul Beryl a lovit Jamaica, iar Insulele Cayman si Mexic se pregatesc pentru impactul furtunii

04.07.2024, 09:07 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bilantul victimelor puternicului uragan de categoria 4 a crescut la cel putin 10, dar se asteapta ca acesta sa creasca si mai mult, pe masura ce comunicatiile vor fi restabilite pe insulele afectate de inundatii si vanturi mortale, scrie Reuters.

In Jamaica, peretele ocular al lui Beryl a inconjurat coasta de sud a insulei, lovind comunitatile in timp ce grupurile de urgenta se grabeau sa evacueze oamenii din zonele inundabile.

"Este ingrozitor. Totul a disparut. Sunt in casa si mi-e frica", a declarat Amoy Wellington, un casier in varsta de 51 de ani care locuieste in Top Hill, o comunitate agricola rurala din parohia St. Elizabeth din sudul Jamaicai. "Este un dezastru".

O femeie a murit in parohia Hanover din Jamaica dupa ce un copac a cazut peste casa ei, a declarat Richard Thompson, director general interimar la agentia pentru dezastre din Jamaica, intr-un interviu acordat stirilor locale.

Aproape o mie de jamaicani se aflau in adaposturi pana miercuri seara, a adaugat Thompson.

Principalele aeroporturi ale insulei au fost inchise, iar strazile erau in mare parte goale, dupa ce premierul Andrew Holness a emis o stare de asediu la nivel national pentru miercuri.

"Putem face cat de mult putem face, cat este omeneste posibil, iar restul il lasam in mainile lui Dumnezeu", a declarat Holness mai devreme miercuri, indemnand locuitorii din zonele vulnerabile sa evacueze.

Pierderile de vieti omenesti si pagubele provocate de Beryl evidentiaza consecintele incalzirii Oceanului Atlantic, pe care oamenii de stiinta o citeaza drept un semn revelator al schimbarilor climatice provocate de om, care genereaza fenomene meteorologice extreme diferite de cele din trecut.

Ralph Gonsalves, prim-ministrul din Saint Vincent si Grenadine, una dintre cele mai afectate zone din estul Caraibelor, a declarat intr-un interviu radio ca insula Union din tara a fost "aplatizata" de Beryl.

"Toata lumea este fara adapost ... Va fi un efort herculean pentru reconstructie".

Vorbind pentru mass-media de stat, Nerissa Gittens-McMillan, secretar permanent la Ministerul Agriculturii din St. Vincent si Grenadine, a avertizat cu privire la posibile penurii alimentare, dupa ce 50% din culturile de banane si plantain ale tarii au fost pierdute, cu pierderi semnificative si la culturile de radacinoase si legume.

Intreruperile de curent au fost generalizate in Jamaica, in timp ce unele drumuri din apropierea coastei au fost spalate.

Miercuri seara, ochiul uraganului in spirala se afla la aproximativ 100 de mile (161 km) vest de Kingston, potrivit Centrului national american pentru uragane (NHC), in timp ce nucleul furtunii se indrepta spre Insulele Cayman, unde se asteptau conditii de uragan la sfarsitul noptii.

Viteza vantului uraganului Beryl este de 130 de mile pe ora (209 km/h).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare