![]() |
25.04.2025, 11:45 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In ultimii ani CSR-ul este pe buzele tuturor corporatiilor. Orice se intampla, are legatura cu CSR. Dar ce este CSR? ChatGPT ne explica faptul ca CSR poate insemna mai multe lucruri, dar cel mai frecvent se refera la "Corporate Social Responsibility" (Responsabilitatea Sociala Corporativa). Acesta este un concept prin care companiile isi integreaza responsabilitati sociale si ecologice in activitatile lor de afaceri si in interactiunile cu factorii interesati. Reprezinta de obicei strategii legate de practici de mediu, responsabilitate sociala si etica profesionala. Practic, orice companie mare are si o responsabilitate fata de societate, nu doar sa faca profit pentru actionari. Dar ce inseamna asta? Festivaluri unde copii sub 18 ani au acces la "tentatii"? Campanii fara de sfarsit pe social media, in conditiile unele tari au ajuns sa restrictioneze accesul minorilor la acestea din cauza efectelor negative?
Ziarul Financiar a publicat astazi pe prima pagina un articol prin care lanseaza un apel public guvernului sa intezica complet prezenta minorilor la festivaluri, fie ca sunt insotiti sau nu. In prezent, tinerii sub 18 ani pot merge la aceste evenimente cu o hartie semnata de parinti. Mai departe, sunt lasati singuri si nesupravegheati.
Iar cazuri precum accidentul din statiunea 2 Mai produs de Vlad Pascu, care a condus drogat si a ucis doi tineri, artistii care au urcat pe scena la Beach, Please 2024 si au fumat substante interzise, dar si cel mai recent caz al unui tanar din anturajul lui Vlad Pascu, mort la 20 de ani din cauza unei supradoze arata gravitatea consumului de droguri printre tineri si accelerarea consumului de substante la aceasta categorie. Nu poate fi intamplator ca fenomenul a luat amploare odata cu explozia in ultimii patru-cinci ani a acestor festivaluri in Romania.
De partea cealalta, campaniile care tin copiii dar si adultii departe de social media si ecrane sunt tot mai putine. Echipele din tara depind in totalitate de primarii, care redirectioneaza banii in functie de voturi. Interesul primarului si interesul partidului primeaza intotdeauna.
Spre exemplu, in orasele mari atragerea unui singur sponsor pentru o echipa de baschet este o adevarata lupta. Daca fiecare companie din Top 1000 si-ar forma propria echipa, propriul club sportiv, altfel ar arata astazi educatia si sportul in Romania.
Cluburile sportive scolare au nevoie de investitii in infrastructura care sa sustina performantele si titlurile obtinute, este de parere Costina Piperea, director si antrenor la CSS Alexandria, care a castigat campionatul national de baschet U15, finala care a avut loc la Sala Polivalenta din Alexandria.
Ea explica anul trecut pentru ZF faptul ca "ne dorim si avem nevoie de o sala de sport. Clubul Sportiv Scolar Alexandria, infiintat in 1977, are sapte sectii dintre care patru sectii de jocuri sportive (baschet, volei, handbal si fotbal) si nu detine o sala de sport. Ne desfasuram antrenamentele in salile de sport ale unitatilor de invatamant din oras. Unele unitati ne primesc, altele nici nu vor sa auda de noi, suntem la mila lor. Chiar daca sectia de baschet realizeaza performante an de an nu am reusit sa sensibilizam Primaria Alexandria sau Ministerul Educatiei sa ne construiasca o sala de sport, macar pentru antrenamente. Terenurile din oras sunt ale Primariei, noi apartinem de Ministerul Educatiei, suntem ai lor, dar ai nimanui, unii nu au bani, altii nu au baza legala si tot asa".
Rezultatul? Din nationala de baschet feminin U16, patru din cele 16 sunt de la CSS Alexandria, in timp ce lista este completata de jucatoare de la cluburi din Bucuresti, Arad, Oradea sau Cluj.
Primariile de sector in Bucuresti se intrec in amenajarea de locuri de parcare deoarece "de acolo vin voturile". Pe oameni ii intereseaza locul de parcare, nu sanatatea viitoarelor generatii. Bolidul primeaza, spatiul verde sau terenul de fotbal sau baschet.... Nu. La fel si in alte orase. Daca printre blocuri inainte copiii aveau unde se juca, acum suntem la un pas de masini parcate in casa scarii si la intrare in bloc. Obiceiul este cel mai vizibil in parcarile supermarketurilor ce promoveaza CSR - cu cat masina este mai scumpa, cu atat este parcata mai repede pe locurile destinate persoanelor cu disabilitati fara ca cineva sa comenteze sau sa obiecteze.
Printre problemele cu care se confrunta tinerii in ziua de astazi se numara supraaglomerarea scolilor din Bucuresti si centrele regionale, dependenta de dispozitive - copiii de la doar cateva luni stau cu ochii in ecrane - intai la desene, dupa care prinsi in algoritmii social-media, mancarea de proasta sau de foarte proasta calitate si sedentarismul. Lista este completata de riscul consumului de droguri, de la varste tot mai fragede. Cu toate acestea, marile corporatii se inghesuie in primul rand acolo unde apar aceste dependente - social media, festivaluri, unde "este promovata creativitatea", dar cam atat.
Ieri la Ruse, peste Dunare in Bulgaria, nationala de baschet feminin U16 castiga cu Bulgaria la scor de 101 la 63, dar in fata unei sali aproape goale, iar pe tricouri nu se prea vedeau parteneri. In tara multe echipe de baschet sau fotbal cauta parteneri pentru a avea spatii decente unde sa se antreneze.
Aceeasi echipa U16 castiga in decembrie 2024 Jocurile Balcanice de Baschet European, campionat desfasurat la Alexandria, terminand pe primul loc in fata reprezentativelor Sloveniei, Bulgariei si Greciei, castigand toate cele trei meciuri. In vara anului trecut, tot nationala feminina U16 invingea reprezentativa Cehiei cu 54-52 in finala competitiei europene si, totodata, devenea a treia echipa nationala de baschet juvenil care promoveaza in Divizia A valorica.
Baschetul poate fi organizat chiar mai usor ca un meci de fotbal, cu costuri minime, timp in care promoveaza o alimentatie sanatoasa, disciplina, munca sanatate si miscare. Tot ce nu promoveaza festivalurile si social-media cu filtre si likeuri.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
25.04.2025, 21:20