×

Accesează
contul existent

Opinii

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Gen Z, noile generatii, nu vor sa lucreze pentru...

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Gen Z, noile generatii, nu vor sa lucreze pentru patroni, ci pentru o companie

25.04.2025, 21:20 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Pare o contradictie in titlu, pentru ca o companie are un actionar, are un patron. In spatele fiecarei com-panii antreprenoriale este cineva cu nume si prenume. In anii '90 era patron, prin 2000 a devenit om de afaceri, iar acum este antreprenor. Dar tot patron este.

Gen Z considera ca patronii reprezinta trecutul din generatia bunicilor si a parintilor. Mai mult decat atat, cuvantul "patron" are o conotatie negativa, es-te perceput ca un exploatator, ca cineva care face bani din munca altora.

Cei din noile generatii au auzit multe povesti despre patroni, din tumultul anilor '90 si inceputul anilor 2000. Gen Z considera ca patronii fac bani pe seama lor, nu au nicio legatura cu modul in care se schimba lumea, asa ca Gen Z spune ca nu vor sa-i imbogateasca pe patroni si de aceea protesteaza prin atitudine, prin neimplicare, prin frecventa cu care isi schimba jobul.

Prin aceste lucruri vor sa le dea o palma patronilor si sa le arate ca, fara ei, cei care muncesc cu adevarat, nimeni nu ar castiga.

Chiar si cand patronul imparte ceva cu angajatii, la final tot este "urat", pentru ca a impartit prea putin. Gen Z prefera, in schimb, sa lucreze pentru o companie, pentru un nume, ironic, pentru cineva care nu este patron. Multi patroni se intreaba de ce le pleaca angajatii, de ce noile generatii pleaca imediat daca li se face observatie, de ce cei din Gen Z au aceasta ati-tudine fata de munca.

Gen Z vrea sa lucreze pentru un brand, pentru o marca, pentru un nume strain, daca se poate, pentru cineva impersonal, care are o poveste in spate, dar acea poveste sa nu fie aso-ciata cu patronul.

Gen Z vrea sa lucreze pentru companii care au proceduri clare, care au cafenea proprie, unde sa se imbrace frumos, unde sa se vorbeasca in termeni de corporatie, unde sa te duci la cur-suri, cu ajutorul carora poti sa negociezi un salariu mai mare in alta parte.

Multinationalele investesc foarte mult in imagine, investesc mult in campanii "ipocrite", in mesaje corporatiste, intr-o imagine de forma.

Desi companiile romanesti, desi patronii au ajuns sa ofere salarii, bonusuri si pachete de perfor-manta extrem de competitive, imaginea face diferenta. Companiile antreprenoriale romanesti trebuie sa investeasca mult mai mult in branding, in campanii de marketing de companie daca vor sa atraga talente.

In toate sondajele de HR, companiile antreprenoriale romanesti sunt ultima optiune cand este vorba ca un corporatist sa se angajeze. Sub presiunea crizei de pe piata resurselor umane, companiile antreprenoriale romanesti trebuie sa se miste daca vor sa atraga talente.

Dar, asa cum am inceput acest articol, companiile romanesti trebuie sa nu se mai identifice cu un patron, de fapt trebuie sa-si ascunda patronul.

Gen Z nu este frate cu profitul, considerandu-l un instrument de capitalism feroce, care se realizeaza prin exploatarea angajatilor. Multi patroni se intreaba de ce noile generatii sunt atat de stricte cu timpul, in sensul ca la ora 18:00 "se sparge usa". Nimeni nu are chef sa lucreze peste program ca sa il imbogateasca pe patron.

Cea mai mare parte a companiilor din Romania sunt antreprenoriale si au in spate cate un patron, pe care acum piata il apeleaza ca antreprenor.

Pretentiile angajatilor fata de companiile pentru care lucreaza au crescut substantial, iar asteptarile noilor generatii sunt sa le asigure un loc de munca bine platit, un "banc de lucru" occidental, plus un training de top. Aceasta este lumea in care traim, aceasta este perceptia Gen Z fata de patroni.

Cand se duc la un interviu de angajare, vor sa discute cu HR, cu viitorul sef direct, si nu vor sa se intersecteze cu "patronii". Gen Z vrea sa lucreze la companii cu nume, la companii care au un brand important in piata, la companii care au o imagine si review-uri bune.

Iar aceasta companie, imaginea ei de sine statatoare, trebuie sa bata orice altceva. Pat-ronii nu prea considera ca trebuie sa investeasca in brandingul propriilor companii, pentru ca sunt bani aruncati degeaba, pentru ca nu se vad rezultate palpabile.

De obicei, patronii au un grup de management, de directori, foarte puternic, pentru ca acestia tin businessul. De multe ori, acesti manageri sunt mult mai bine platiti decat omologii lor din multinationale. Dar, odata ce s-a trecut de acest nivel, restul se duce intr-o multime care este numai buna de a fi biciuita.

Multi patroni vor sa se stie ca o companie este a lor, dar s-ar putea ca acest lucru sa nu-i ajute, cel putin din perspectiva noilor generatii. Acestea prefera un branding de companie si mai putin vor sa se identifice cu un patron, cu imaginea lui, cu ceea ce face el. De multe ori, este mai bine ca patronii sa se ascunda de noile generatii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare