×

Opinii

Business MAGAZIN. De la mentori am trecut la supermentori. Ce sunt acestia

Business MAGAZIN. De la mentori am trecut la supermentori. Ce sunt acestia

23.06.2024, 20:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Noi suntem povestile pe care ni le spunem - Joan Didion

Harry Meintassis, partener, Meintassis Partners

Ea m-a privit si mi-a spus: "Cea mai mare frica a mea este ca sunt neinteleasa". Vocea ei era delicata, insa hotarata, ochii ei straluceau, ideile si cuvintele ei erau impletite frumos, ca o melodie... Ea are 24 de ani, pregatita sa-si lase amprenta. Conversatia s-a mutat de la educatie, la cariera, fericire, la sperante si viata in general. Pe masura ce vorbea, am vazut un diamant sclipitor asteptand sa atinga lumea. Am fost instantaneu captivat de energia, deschiderea si carisma ei. Am putut vedea potentialul autentic, atat de clar - cum ar putea arata viitorul pentru ea, cat de mult avem nevoie de vocea ei in lume.

Vad mai mult in tine

Si pe masura ce ascultam povestea ei, m-am intrebat din nou: care este rolul unui lider? Iata ce spune regizorul de film si scenaristul Robert Altman: "Rolul regizorului este de a crea un spatiu in care actritele si actorii pot deveni mai mult decat au fost vreodata inainte, mai mult decat au visat vreodata sa fie". Este minunat. Conducerea inseamna a vedea posibilitatile din oameni. A-i ajuta sa mearga dincolo de ceea ce credeau ca este posibil. Este bucuria de a-i ajuta pe altii sa duca cariere distinse si vieti implinite. Este a-i ajuta sa-si stabileasca o directie, sa navigheze in ape furtunoase si sa-si asume responsabilitatea pentru destinul lor. Incurajandu-i sa-si exprime cine sunt cu adevarat - sa-si aduca inainte puterile si pasiunile lor unice, dar si sa-i ajute sa isi canalizeze creativ "partea lor mai intunecata" (de exemplu, agresiunea sau impulsivitatea), in loc sa le lase sa le distruga potentialul. Dupa cum a scris Carl Jung: "Nu devii iluminat imaginand figuri de lumina, ci constientizand intunericul".

Cauta inauntrul tau

Oamenii sunt complecsi. Suntem sisteme ale propriei noastre narative si credinte. Cu cat facem constiente, pozitive si orientate spre viitor credintele si identitatile noastre, cu atat devenim mai puternici. Vietile noastre sunt ca niste filme, iar noi suntem protagonistii. Ce personaje jucam? Ce calitati poseda aceste personaje? Este curajul, responsabilitatea, prietenia? Este realizarea, excelenta, moralitatea? Cum se va termina filmul? Care sunt momentele-cheie? A conduce pe altii inseamna sa-i inviti intr-o poveste comuna. Dar sa-i dezvolti inseamna sa-i ajuti sa-si construiasca propria poveste personala. Unii ar putea spune ca vorbirea despre astfel de lucruri este "demodata" in era Instagramului. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevar. Si acest lucru cu siguranta nu este experienta mea... Tinerii sunt insetati de astfel de conversatii. Ei inteleg ca exista mai mult, si sunt dornici sa descopere asta. Tinerii imbratiseaza libertatea de exprimare. Dar sunt si mai putin dispusi sa riste. Multi sunt deconectati, confuzi, mai putin optimisti cu privire la viitor. Social media nu este foarte utila in conturarea idealurilor si integrarea valorilor in viata de zi cu zi. Este timpul sa inspiram conversatii diferite cu prietenii nostri mai tineri. Sa-i ajutam sa-si stabileasca obiective orientate spre viitor, sa-si imagineze un viitor pozitiv si sa se plaseze pe ei insisi in centrul actiunii ca actori responsabili. Este timpul sa devenim Supermentori.

Care este povestea ta? Ce fac Supermentorii diferit? In loc sa ofere doar sfaturi, ei ajuta oamenii sa devina autori ai propriilor lor povesti personale. De la descoperirea a cine sunt in prezent, pana la vizualizarea viitorului lor ideal. "Cum ar arata viata ta daca ai putea sa o proiectezi in cea mai buna modalitate pentru tine?" In plus, ii invita pe oameni sa se vada pe ei insisi ca eroi ai povestilor. De ce este important acest lucru? Pentru ca ne vedem pe noi insine ca creatori activi, protagonisti in propria noastra poveste si ne ofera un sentiment de directie si scop. Povestea este modul in care ne identificam cu noi insine si cu lumea. Oamenii care isi construiesc viata ca pe o calatorie a eroului gasesc mai mult sens in ea. Sunt mai creativi, rezistenti si "completi". Si invers. Lipsa unei narative coerente despre cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam ne face sa ne simtim lipsiti de radar, pasivi, confuzi si fragili. Imaginati-va asta. "Ca eroul din povestea ta, vei porni intr-o calatorie. Te vei indrepta catre necunoscut, vei naviga prin dileme. Va trebui sa iei decizii. Sa infrunti temerile, sa risti, sa te confrunti cu demonii. Veti avea nevoie de curaj. Vei face sacrificii pentru a servi ceva mai mare decat tine. Vei invata sa pierzi, astfel incat sa poti castiga in cele din urma. Te vei transforma pe tine insuti. Si, pe parcurs, vei transforma vietile altora." Eroii nu sunt meniti sa fie perfecti - sunt actori umani, cu obiective, puncte forte, defecte, temeri - si un spirit de neinvins. Cel mai mare dar pe care il poate oferi un mentor este sa ajute cu pricepere oamenii sa-si formeze si sa-si editeze povestea vietii lor, in care ei sunt eroii. Pentru a raspunde la intrebarea: "Cine vreau sa devin si de ce conteaza pentru mine?". Nu doar profesional, ci si in viata personala. Povestile sunt interpretari, imagini, narative care dau sens, dincolo de faptele in sine. Ele sunt vase ale viselor. Luati in considerare cuvintele lui Shakespeare: "Nimic nu este nici bun, nici rau, ci doar gandirea face ca astfel sa fie". Povestile ii determina pe oameni sa se miste, sa urmareasca vise, sa exprime dragoste, sa avanseze. Povestile ne imping sa zburam mai sus, sa ne renastem dupa dezamagiri. Sa urcam muntele pe care l-am ales, nu ceea ce ar putea dori altii de la noi. Supermentorii pot schimba traiectoria oamenilor, in moduri pe care nici macar nu le putem imagina - ajutandu-i sa exploreze si sa construiasca povestea vietii lor. Povesti care inspira viziuni si posibilitati personale. Povesti care dezvaluie darurile unice pe care oamenii le aduc lumii. Aceasta nu este o chestiune minora intr-o lume care este confuza si fara speranta pentru multi. Poate ca acest lucru poate fi o samanta pentru reumanizarea si reimaginarea educatiei. Si acest lucru este vital pentru scrierea povestirii noastre colective pentru un viitor mai bun.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare