31.12.2024, 17:15 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Familia Rusu a intrat in domeniul retailului de mobila intr-o perioada in care romanii inca mai aveau in case mobila de lemn masiv cumparata inainte de Revolutie, la care multi tanjeau sa renunte in speranta unor obiecte mai moderne. Familia de timisoreni a avut suisuri si coborasuri in retailul de mobila si mai apoi in productia de mobila, Casa Rusu si Rus Savitar ajungand in topul celor mai mari companii dintr-un domeniu dominat astazi de nume precum IKEA, Mobexpert, JYSK, Staer sau Lem's. Au facut exit, vanzand businessul catre fondul de investitii Greenbridge, familia Rusu a revenit din nou la carma afacerii pentru a o salva de la faliment iar acum face din nou exit, intentionand sa vanda compania catre Yongyi (Hainan) Investment Consulting Co. Ltd., o societate de tip holding din China.
Cum a inceput povestea Rus Savitar?
Sotii Dorica si Iordache Rusu au pus bazele Rus Savitar in 1994, plecand de la o casa de 200 mp unde vindeau in principal materiale de constructii. La finalul aceluiasi an, ei au inceput sa importe si mobila. Cativa ani mai tarziu, in 1997, au deschis si primul magazin de 1.500 mp, iar in 1998 au deschis o fabrica de paine pentru ca mobila "scazuse foarte multe", insa nu au renuntat complet la prima afacere. In vara anului 2000 conducerea afacerii a fost preluata in de Cristian Rusu, fiul celor doi antreprenori, care terminase Facultatea de stiinte economice. Asa incepe povestea uneia dintre cele mai dinamice afaceri din sectorul mobilei, care a fost vanduta in 2019 catre fondul de investitii Greenbridge si mai apoi rascumparata de Cristian Rusu si sotia sa la finalul anului 2023. "Ideea mea si a sotiei mele a fost simpla: incercam sa o salvam sau o lasam bancii si banca nu va face decat sa incerce sa o vanda pentru a-si recupera creditul. Ne pare rau ca s-a ajuns in situatia asta, dar nu puteam sa o lasam sa vedem cum se inchide. Totusi, anul asta face 30 de ani si eu am condus-o pana in 2019 , pana la vanzare. Nu am putut sa vad ca toata lumea a depus armele si compania a se duce intr-o zona in care nu mai poate fi salvata. Asta a fost principalul motiv pentru care am decis sa o rascumpar", a povestit anterior Cristian Rusu. Practic, solutia era fie ca Rus Savitar sa-si inchida portile, fie sa fie vanduta catre fostul proprietar la nici patru ani.
Familia Rusu a semnat in 2019 cea mai importanta tranzactie din sectorul mobilei, vanzand mai mai intai 75% din grup catre fondul de investitii suedez Greenbridge. Cristian Rusu a mai ramas la conducerea executiva a companiei o perioada pentru a face mai usoara tranzitia, iar apoi contractul cu fondul suedez viza si vanzarea restului de 25% din partile sociale la finalul urmatorilor doi ani dupa prima achizitie. Ultimul deal dintre cele doua parti s-a perfectat in martie 2022, dupa cum povesteste Cristian Rusu. Insa, ulterior, pandemia si conditiile de pe piata mobilei nu au fost tocmai prielnice, astfel inca grupul suedez nu a putut conduce grupul catre cresteri, ci din contra, astfel incat s-a vazut pus in situatia de a vinde afacerea din Timis. Astfel, Cristian Rusu a revenit in actionariatul companiei.
O afacere ajunsa la a doua generatie
El este si artizanul dezvoltarii afacerii de familie, iar dezvoltarea Rus Savitar si Casa Rusu s-a facut cu precadere dupa 2000, atunci cand a preluat conducerea. El povestea anterior ca a sesizat potentialul acestui domeniu atunci cand a mers la un targ de case si a inceput sa importe mobila din PAL.
"Primul camion de marfa a fost vandut intr-o saptamana. In 2003 ajunsesem sa vindem in jur de 40-50 de camioane din import", povestea anterior Rusu. Inca din 2001 compania incepuse sa faca distributiesi catre alte magazine. In 2004 a cumparat un vechi CAP(cooperativa agricola de productie), despre care spunea ca arata ca si cum trecuse "al Doilea Razboi Mondial pe acolo" si pentru care aplatit 150.000 de euro. In urmatorii ani a renovat CAP-ul si l-a transfomat in centru logistic, care a ajuns la circa 10.000 mp.
"In 2004 ajunsesem sa vand cam 150 de camioane pe luna sivazusem o gramada de fabrici de la toti furnizorii pe care iiaveam, asa ca ne-am gandit ca putem sa facem si noi acest lucru(productie - n. red.). In 2005 am pornit cu prima fabrica. Am mers sa cumparam utilaje la un targ de la Hanovra, dar nici nu stiam cumarata. Am angajat pe cineva care vindea utilaje si asa am reusit s ane dam seama cum ar trebui sa ne echipam prima fabrica", a mai spus anterior Cristian Rusu.
Investitia in utilaje si cladiri s-a ridicat la 3,5 mil. euro,iar in 2007 actionarii au decis sa investeasca intr-o noua fabrica,mai mare, care a fost inceputa un an mai tarziu. Investitia a fost finalizata in 2008, la inceputul crizei. In ianuarie 2009 compania pierduse 100 de magazine din cele proape 400 catre care vindea, iar tot atunci managementul a decis sa deschida un magazin la Sibiu, unde doi clienti intrasera deja in insolventa. Practic, Casa Rusu si Rus Savitar au trecut printr-o serie de provocari, insa a depasit perioada de criza, unde multe companii au capitulat. Practic, din 2009 si pana in 2019, cifra de afaceri a Rus Savitar a crescut de peste 3 ori, conform datelor de la Ministerul de Finante. Iar in aceasta perioada, compania nu a cunoscut scadere de vanzari, desi profitul a fluctuat.
In 2009, cand piata de mobila era in scadere, timisorenii au inceput sa-si dezvolte propria retea de magazine, pe care continua sa o extinda. Mobila realizata ajunge atat in magazinele proprii, cat sI la retele mari, precum si la export.
Rus Savitar lucreaza in prezent doar cu clienti mari precum Dedeman, un client important si vechi, dar si din piata din Marea Britanie, restructurand cateva divizii.
Au inchis toate magazinele
Pentru a nu cadea tot mai mult in datorii, Cristian Rusu a decis sa inchida magazinele Casa Rusu. Practic compania care opera aceste magazine a intrat in insolventa si 90% din datoriile Casa Rusu sunt catre Rus Savitar, dupa cum povestea antreprenorul. Practic, din marfa pe care Rus Savitar o vindea Casei Rusu, compania care opera magazinele nu putea sa ramburseze pretul de achizitie. Mergand pe pierdere, folosea bani pentru a acoperi alte cheltuieli, explica antreprenorul. Casa Rusu a intrat incepand cu 2020 pe pierdere, iar in 2023 pierderile nete ale retailerului, care avea opt magazine, au fost de 7,4 milioane de lei. Datoriile au trecut de 35 de milioane de lei, conform datelor de la Ministerul de Finante.
Casa Rusu a avut in 2023 o cifra de afaceri de 65 de milioane de lei, in scadere cu 15% fata de anul precedent.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
04.01.2025, 08:54