![]() |
16.04.2025, 12:55 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Zeci de terenuri din Bucuresti au fost identificate, curatate si pregatite pentru zeci de mii de locuinte noi, moderne. Peste 60.000 de locuinte in ultimii cinci ani, doar in interiorul Capitalei. Dezvoltarea urbana de care era nevoie. Dar in tot acest timp, niciun primar de sector nu a gasit niciun teren pe care sa ridice de la zero un campus scolar nou. Avem zeci de adrese noi in Bucuresti pentru locuinte, dar nicio adresa noua de scoala. O scoala de stat noua, pe un teren identificat de un primar vechi sau nou, curatat si pregatit pentru a gazdui o scoala gimnaziala cu clase de la pregatitoare la a opta, cu afterschool inclus, cu facilitati pentru sport. Un campus scolar adaptat acestui secol. Nimic. Zero.
Daca-i intrebi pe primari, toti au facut, sunt campioni la infrastructura scolara. Cu ce se lauda de fapt? Cu cateva corpuri noi de scoli in mai multe sectoare din Bucuresti, dar toate legate de vechea infrastructura, in curtile scolilor care exista deja.
Sa cauti teren pentru o scoala, sa vezi cum se dezvolta urbea ta, mai ales ca tu dai toate avizele, sa pregatesti orasul pentru dezvoltarea urbana care vine tavalug peste tine inseamna sa ai viziune. Nu au. Sau daca au, nu le pasa.
Activitatea lor de gospodari in educatie tine de tot ce exista deja: demolam, renovam, reabilitam. O reabilitare de scoala dureaza 3-4 ani. In 3-4 ani, un mandat de primar, poti construi o scoala de la zero, iti spune orice constructor. La noi mereu apar surprize. Refacem studii de fezabilitate, avize, autorizatii, nu sunt bani, sunt blocati, mai facem o sedinta, un comitet, o comisie. Dureaza. Dar educatia este prioritara pentru toti. In declaratii.
Daca un dezvoltator imobiliar ar face locuintele in ritmul in care primarii modernizeaza scolile, am avea astazi cel mult 5% din ceea ce avem.
Nu au terenuri, nu au ritm, au insa zeci de postari si laude pe Facebook. Atat. Cand un parinte intreaba de intarzieri, de respectarea termenelor asumate, dispare feedback-ul sau e pasat la alta institutie. "Noi vrem, facem eforturi, dar altii nu ne lasa".
Terenurile sunt scumpe, nu poate un primar sa ia un teren cu 15 mil. euro sa faca acolo o scoala. Pretul educatiei in Romania trebuie sa fie mult mai mic, ca sa ne putem mira apoi de rezultatele pe care le au elevii. Elevi care invata in Capitala Romaniei, cu PIB per capita peste al Vienei, in conditii de uzina, in containere modulare, cu ore care se termina la 8 seara.
Un dezvoltator imobilar, Alesonor, a anuntat ieri ca incepe constructia unui campus privat, Verita, cu gradinita, scoala si afterschool si facilitati sportive. Suprafata: 15.000 mp. Investitia: 18 mil. euro. Ieri a inceput santierul care va fi gata in toamna lui 2026. Un an si jumatate. Taxele la Verita sunt peste 1.000 de euro lunar. Un campus privat poate fi ridicat intr-un an si jumatate. Si nu este singurul. Privat.
Stiti cati ani sta in reabilitare scoala 309 din Militari? Sau scoala 117? Sau scoala I.G Duca? Cel putin trei ani. Pentru ca primarilor le pasa.
In cinci ani (2020-2024), in Bucuresti s-au construit 63.000 de locuinte, cu livrari record in sectoarele 3, 4 si 6, peste 14.000 de locuinte noi in cinci ani in fiecare dintre aceste sectoare.
Unul dintre primarii de sector, cel de la sase, Ciprian Ciucu, a expus public de mai multe ori si un algoritm pe care el il aplica, in declaratii cel putin: "Vrei sa faci 2.000 de apartamente, inainte vii sa-mi faci o scoala acolo. Mai intai receptionezi scoala si apoi receptionezi apartamentele".
In sectorul dansului, la 14.000 de locuinte construite in cinci ani, ar fi 7 scoli noi deja. Asta daca am raporta declaratiile la fapte. Dar nu sunt.
In Bucuresti, aplicand algoritmul domnului Ciucu, am avea deja 30 de scoli noi.
Cu 30 de scoli noi, programul elevilor in ture ar deveni o amintire. Dar cum scolile noi sunt doar in declaratii, realitatea ne arata ca multe scoli functioneaza de la 8 dimineata la 8 seara, ca la fabrica, program pentru elevi, profesori, secretari, bibliotecari, personal auxiliar.
Dispare de anul scolar viitor acest program? In niciun caz. Dimpotriva. Sunt sanse mari ca numarul scolilor prinse in acest program industrial, nu educational, sa creasca.
Daca numarati macaralele din cartiere, daca va uitati in jurul vostru oriunde ati locui, veti vedea ca apar mii de locuinte noi.
Terenuri pentru blocuri sunt inca destule in Bucuresti.
Terenuri pentru scoli nu sunt. Iar daca ar fi, ar fi scumpe. Educatia si infrastructura scolara se fac cu resturi, cu bani putini. Cu carpeli. Educatia este pe primul loc in declaratii, dar cand sa trecem la fapte e scump. Nu sunt bani.
Un dezvoltator imobiliar care a inceput sa vanda un viitor proiect de locuinte din sectorul 6, Cortina Park, zice in promovarea proiectului cu peste 1.000 de locuinte: "zona este deservita de institutii de invatamant de prestigiu (scoli, licee)".
Cum vor arata aceste scoli si licee de prestigiu in 2-3 ani cand proiectul de locuinte va fi gata? Cu program de uzina: de la 8 la 20.
Primarul de la sase a avizat proiectul cu cele peste 1.000 de locuinte noi. Oare le-a cerut sa ii faca si scoala?
ZF a initiat in 2023 o campanie editoriala numita "Scoala intr-un singur schimb in Bucuresti". Cateva dintre cele mai recente articole din campanie:
Daniel David, ministrul educatiei ne anunta ca dispare scoala in trei in schimburi. Dar ce dispare de fapt? Cand elevii aceleiasi scoli incep cursurile la 8.00, la 11.45 si la ora 14.00, in cate schimburi invata?
Reportaj ZF. Cui ii pasa de scolile din Bucuresti? Cladirea uneia dintre cele mai bune cinci scoli gimnaziale din Capitala, cu o istorie de 90 de ani, zace parasita de doi ani. Doar caietele din ferestre au ramas sa spuna povestea locului a carui piatra de temelie a fost pusa de I.G. Duca
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
18.04.2025, 19:00