×

Opinii

Dragos Damian, Terapia Cluj: Mediul de afaceri opereaza regulat cu termeni gen "sanse egale",...

Dragos Damian, Terapia Cluj: Mediul de afaceri opereaza regulat cu termeni gen "sanse egale", "diversitate", "incluziune". Ce parere are mediul de afaceri despre recomandarea cum ca o femeie abuzata trebuie "sa-si duca crucea"?

28.06.2024, 16:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Mediul de afaceri este animat de responsabilitatea sociala, celebrul CSR, insa asta nu include, se pare, sa iasa public si sa ia atitudine cu privire la fenomenele complicate si grave din societate. De aceea mediul de afaceri nu a iesit public pentru a comenta dramele de la Credevia si Ferma Dacilor, protestele profesorilor si medicilor de familie sau, in ultima vreme, recomandarile unor dnfluenceri ca femeile sa fie cuminti si sa asculte de partenerii lor, indiferent ce le-ar face acestia.

Mediul de afaceri, dupa consultari, apreciaza ca evenimente precum cele enumerate mai sus sunt izolate si nu reclama luarea de atitudine in numele responsabilitatii sociale. Este desigur datoria institutiilor publice - retribuite din taxele, impozitele si contributiile pe care mediul de afaceri le plateste - sa intervina si sa isi faca datoria.

Asadar, este oare cazul ca mediul de afaceri sa continue sa se uite in alta parte sperand sa dispara de la sine fenomenele complicate si grave din societate? Pai sa vedem:

1. Atunci cand operezi cu termeni de genul "sanse egale"", "diversitate" si "incluziune" in propria organizatie trebuie sa fi pregatit sa-i sustii si in societate - "walk the talk" cum spune jargonul corporatist - si sa amendezi orice afirmatii sau apropouri cum ca exista categorii de populatie de rang inferior, care trebuie "educate" de catre celelalte.

2. Statisticile Eurostat arata ca mediul de afaceri din Romania a facut progrese in ceea ce priveste egalitatea de sanse in ocuparea de functii de conducere raportat la celelalte tari ale uniunii. Procentul cel mai mare de femei, ca membrii ai colectivelor de conducere din anul 2019, s-a inregistrat in Letonia, cu 53%, dupa care urmeaza Bulgaria cu 49%, iar locul trei este impartit intre Suedia si Ungaria cu cate 42%. Romania se afla la mijlocul plutonului cu 35% dupa Spania si inaintea Greciei.Situatia este alta insa atunci cand vorbim despre procentul femeilor printre manageri (directori executivi). Aici Romania este liderul clasamentului, cu 35%, urmata de Estonia si Lituania (sursa: businessmicrocredit).

3. Ne spune Ministrul Justitiei Alina Ghorghiu: "realitatea infricosatoare este urmatoarea: potrivit unui comunicat al Politiei Romane din aceasta duminica (23 iunie), in primele 5 luni ale acestui an, politistii au intervenit la 49.014 cazuri de violenta domestica. In aceeasi perioada, instantele judecatoresti au emis 4.996 de ordine de protectie. Numarul faptelor penale in domeniul violentei domestice a crescut in 2024 fata de anul trecut".Daca extrapolam datele la nivelul unui an avem oriunde intre 100 si 150 de mii de cazuri pe an de violenta domestica, probabil varful icebergului. In tara in care 35% din functiile de conducere din mediul de afaceri sunt ocupate de femei peste 400 de femei sunt supuse la o forma de abuz in fiecare zi.

In 2024, in Romania Uniunii Europene, nimic nu este mai mizerabil decat sa agresezi fizic sau psihic femei si copii, nimic mai primitiv decat sa "incurajezi" direct sau indirect astfel de porniri si nimic mai iresponsabil decat sa te uiti in alta parte inchipuindu-ti ca va trece de la sine.

Responsabilitatea sociala este cel mai puternic instrument pe care mediul de afaceri il are la dispozitie pentru a moderniza Romania. Dar nu trebuie sa se rezume numai la ajutarea copiilor cu cancer sau boli rare, la ocrotirea seniorilor care au muncit o viata intreaga, la plantarea de pomi pentru a reduce dezastrul ecologic, la sponsorizarea elevilor defavorizatii si la protejarea unei femei batute. Mediul de afaceri va fi cu adevarat o forta in Romania atunci cand va utiliza toate resursele pe care le are la dispozitie pentru a rezolva cauzele de la radacina problemelor din societate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare