03.12.2024, 16:04 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
CCR a dat drumu la cronometru dupa validarea turului 1 al alegerilor prezidentiale. Lupta finala pentru Cotroceni, Europa si Romania a inceput. Meciul Lasconi-Georgescu e incredibil de strans fara PSD. PSD se declara neutru aseara, dar in interiorul lui la ora la care scriu asta partidul deja e scindat intre calea europeana si "suveranism". O pozitie mai clara o avem dupa discutiile Ciolacu-Lasconi de azi.
Singura sansa ca Lasconi sa ia victoria si fara PSD ar fi probabil ca tot ce inseamna societate civila, de la consumatorii de social media, la influenceri si personalitati sa se uneasca impotriva pericolului. Ca la Colectiv. Cu toate astea, eu ca si consumator de social media, vad si scena asta foarte fragmentata. Ceea ce s-a vazut si la alegerile parlamentare. Atat societatea civila cat si Parlamentul sufera acum din cauza acestei divizari.
Suveranismul - cartea preferata a lui Georgescu. Ce e?
"Atribut inerent, inalienabil si indivizibil al statului, care consta in suprematia puterii de stat in interiorul hotarelor sale si in independenta ei in relatiile cu alte state" ne spune DEX-ul.
Deci cum ar veni, pe scurt de tot, in loc de America First avem un fel de Romania First. Dar e pe bune? E Georgescu un suveranist convins?
Au si polonezii suveranisti, dar sunt ai lor
Raspunsul la intrebarea suveranismului nu e aici, e in Polonia. In urma cu doar un an, actorii scenei politice de acolo vorbeau mai mult ca Georgescu decat ca Lasconi. Azi, la granitele lor sunt garduri unde sta armata, care opreste imigrantii inclusiv prin focuri de arma. Unii vor zice "si ce?" "decat sa ne fure joburile..." (pe care nu se bat oricum cei din tara, cum nici la noi nu se bat, dar ma rog...).
In ciuda discursului, Polonia ramane fara probleme una din cele mai mari economii europene, care poate sa ia fata Germaniei in top si totodata e tara cu cele mai mari cheltuieli militare via SUA din NATO.
Polonia, chiar daca pe fata se cearta cu UE, e una dintre tarile care s-au dezvoltat economic ma ales cu sprijinul UE si care primeste in continuare si azi vagoane cu bani europeni. Cand noi alegeam dintre Iliescu si Vadim ei primeau investitori straini, deschideau bursa si dezvoltau bursa, etc.
In ciuda discursului, la finalul zilei, polonezii au lucrat cu UE si NATO la maxim pentru tara. Daca e sa vorbim de acest suveranism, exemplul pozitiv, in masura in care se poate spune asa ceva despre un curent care duce mai degraba spre zona extremismului decat a moderatiei si normalitatii, este Polonia.
Pe langa asta, polonezii daca ar putea (fara sa declanseze un razboi total) ar musca din rusi. Cu toti radicalii de la conducere, cu tot extremismul, niciodata n-au laudat "intelepciunea rusa", sau leadershipul rus sau orice legat de Rusia, ba chiar au facut fix opusul si daca cuvintele nu ajung, cheltuielile lor militare sigur nu mint.
Cand vreodata a zis Georgescu ceva bun de UE sau NATO de cheltuieli militare sau de atragere de fonduri europene? Singura data cand s-a declarat pro UE/NATO a fost acum cateva zile dupa ce doua saptamani presa si societatea civila l-a tot tras de maneca pentru discursul pro rus si dupa ce Politico, unul din cele mai mari platforme care urmaresc arena politica internationala, l-a luat la intrebari. Pana atunci absolut nimic.
Azi 3 decembrie 2024 ne saluta cu caldura ruseasca de pe X, fostul Twitter, Alexander Dughin, arhitectul ideologiei putiniste, si ne anunta triumfator ca "Romania va fi parte din Rusia".
Daca domnul Geogescu nu este un pro Rusia, si de fapt e un iubitor de tara fara limite de ce nu a iesit pana acum sa spuna ca astfel de declaratii sunt absolut deplasate, false, periculoase si ca Romania nu are treaba cu Rusia, iar istoric vorbind n-ar fi vrut vreodata sa aiba? Chiar si asa macar de ochii lumii...
Despre economie. Care sunt pe scurt cele mai mari dileme
Cu ce pasi incepem dansul? Ca indiferent de conducere problemele economiei sunt aceleasi. Deficitele nu dispar doar pentru ca iese Georgescu, datoriile nu se sterg pentru ca vorbeste el patru limbi straine, cateodata in acelasi timp. Inflatia nu se dezumfla pentru ca suntem sau vom fi suverani.
Tara asta, autostrazile, spitalele , scolile si orice vedeti pe strada s-a dezvoltat cu bani europeni, asa incet, dar s-a dezvoltat. Fermierii, votanti C.G. fara probleme, fac agricultura pe tractoare si utilaje care costa cat un apartament, luate cu bani de la UE. Si daca ei ar fi singurul exemplu poate ar trebui sa ma opresc din scris, dar nu e.
Un votant C.G. mi-a vorbit de nationalizare ca solutie pentru economie. Intrebarea e: ce nationalizezi? Ca daca brandurile straine care au ridicat economia aud de asta fug cum au fugit si din Rusia. Mai raman in discutie brandurile romanesti care au sustinut economia, dar niciodata singure. Mereu a fost un dans intre investitiile straine, brandurile de afara si afacerile romanesti si investitiile romanesti.
Sa zicem ca Georgescu nu ne scoate din NATO sau UE, dincolo de frica, adevarul este ca presedintele nu ia singur aceste decizii si puterea presedintelui roman, indiferent de nume, nu se compara cu cea a omologului sau din SUA.
Pe plan extern in schimb, vom fi reprezentati de un pro rus care vorbeste engleza mai rau ca Iliescu si are niste idei care il fac pe Vadim dintr-o data sa para digerabil, ceea ce pe termen lung s-ar putea traduce si intr-o reticenta mai mare din partea investitorilor, deci in mai putini bani cu care sa iti acoperi problema banilor.
Realitatea e ca UE/NATO nu il asteapta pe Georgescu sa se hotarasca daca prefera vodka sau McDonalds-ul si blugii. In Ungaria pentru ca nu e respectat pana la capat statul de drept UE a blocat fonduri de miliarde de euro.
Cam cat timp credeti ca va trece cu partide ca AUR, SOS si POT in Parlament si Guvern si cu Georgescu presedinte pana sa zica UE ca banii europeni nu sunt pentru anti-europeni si NATO/SUA ca nu apara rusofili?
Cu ce bani iti incepi orice farama de drum economic daca se inchide robinetul ? Ce resurse avem noi ca sa ne descurcam singuri ? Rusia are gaz si petrol, China e fabrica lumii, si nici ele nu se descurca total singure si se bazeaza la final pe capitalism si aliante, fie ele si doar comerciale, chiar daca sunt dictaturi. Ce tara din lume asta se mai descurca absolut singura in 2024?
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
04.12.2024, 00:06