×

Accesează
contul existent

Opinii

Sorin Paslaru, ZF: Este timpul ca antreprenorii romani sa se indrepte spre echipele lor de 10, 100,...

Sorin Paslaru, ZF: Este timpul ca antreprenorii romani sa se indrepte spre echipele lor de 10, 100, 1.000 sau 10.000 de oameni si sa le ceara votul. Antreprenori, scrieti tuturor colegilor un e-mail acum: "Mergeti la vot duminica! Votati cu responsabilitate pentru viitorul acestei tari!"

04.12.2024, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Nimeni nu ar fi crezut in urma cu doua saptamani in ce tumult urma sa intre Romania dupa alegeri si cum dintr-odata peisajul social aparent linistit aminteste de anii '90, mai putin demonstratiile din strada.

Si nici ca pentru prima data dupa 1990 drumul pe care il credeam trasat cu certitudine parca a intrat intr-o ceata densa, iar oamenii bajbaie in cautarea unui sens care anterior era foarte clar, iar acum au nevoie de intrebari pentru a si-l clarifica.

Spre deosebire de anii '90 insa, avem ceva ce nu am avut si care trebuie pus la treaba in aceste zile de restriste: sistemul privat, antreprenorial, cu capital local sau cu capital strain.

La Gala ZF, unde s-a spus dand exemplul alegerii lui Trump la Casa Alba ca ar putea fi privita tara ca o companie, am intrebat de ce sa nu privim compania ca o tara si iata ca mai devreme decat se astepta oricine aceasta intrebare devine nu actuala, ci stringenta.

Este timpul ca antreprenorii romani sa se indrepte spre echipele lor de 10, 100, 1000 sau 10.000 de oameni si sa le ceara votul. "Mergeti la vot duminica! Votati cu responsabilitate pentru viitorul acestei tari!". Acesta ar trebui sa fie mesajul care ar trebui sa plece acum din e-mailul conducatorilor celor 400.000 de firme din Romania catre colegii lor.

Situatia este de asa natura incat "zidul" aparent intre politica si economie nu mai sta in picioare. Romania traverseaza o situatie de mare incertudine, si numai apelul la comunitate o poate repune pe traseul ales cu decenii in urma. Altfel, toata acumularea din acesti ani, toate eforturile, creativitatea si perseverenta antreprenorilor si echipelor lor vor ajunge sa fie risipite.

Romania are un talent - poate de multe ori si cu ajutorul altora - de a o lua permanent de la capat. Reduse sunt perioadele de continua dezvoltare, liniare, perioadele de acumulare care sa contribuie la formarea unor organizatii puternice, in business sau publice. Permanent tara a trecut prin crize - restructurari uriase in anii '90, inflatie si devalorizare in 1997-1998, criza importata din exterior in 2008-2009, apoi pandemia din 2020 care a dublat datoria publica in doar doi ani.

De fapt, astazi cea mai mare diferenta intre economia romaneasca si cea din tarile de mai la vest si din Vest este in nivelul de acumulare, nu la produsul intern brut per capita creat anual, care la standardele puterii de cumparare a evoluat masiv.

Din aceasta cauza nu se poate compara inca nivelul de trai din Romania cu cel din Grecia si Portugalia si nici macar cu cel din Ungaria. Pentru ca in aceste tari si in cele mai bogate de mai la vest au avut loc acumulari istorice care se vad in situatia infrastructurii dar si a nivelului de trai al populatiei.

Romania, in istoria sa, rar a avut o perioada de stabilitate si crestere economica mai lunga de 15 ani. Cand a venit criza petrolului din anii '70 a dat peste cap toate investitiile facute pe credit in capacitati de rafinare, apoi socul rambursarii datoriei externe a ingenuncheat economia inainte de '89, apoi inflatia a spulberat economisirea pur si simplu in anii '90 cu consecinte dure si azi in lipsa de capital.

A trebuit ca tara sa o ia mereu de la capat. Ar fi dramatic sa se intample iarasi asta. Chiar daca organizatiile de business au spus mereu ca trebuie sa se tina deoparte de politica, a venit momentul implicarii. O firma este mai mult decat un bilant si un cont de profit si pierderi, este o comunitate la fel de responsabila pentru viitor ca o familie.

Liderii companiilor antreprenoriale sunt priviti in firmele lor mai mult decat pur si simplu sefi, ci sunt urmariti si apreciati ca exemple de oameni care vad dincolo de milionul de dolari facut poate deja cu doua decenii in urma. Sunt liderii de care are nevoie fiecare organizatie sa functioneze, care dau un sens, iar acum a sosit momentul sa se implice, sa-si mobilizeze oamenii. Nu sunt vorbe goale, cand vezi cum lumea aproape ca a luat-o razna la Est sau la Sud, iar focarele de conflict se intind cu repeziciune.

Ceea ce s-a intamplat la primul tur de scrutin si toata desfasurarea ulterioara seamana tot mai mult cu un adevarat puci politic. Ceva pe undeva a fost pus la cale. Nu stim inca, nu avem informatii. Dar de data aceasta regimul chiar trebuie salvat de catre oamenii din intreprinderi. Acum va fi de fapt testul antreprenoriatului local. Daca vor simti ca arde, comunitatile vor sari sa stinga focul. Dar cineva trebuie sa dea semnalul in organizatii. Voi, cei care le-ati creat, trebuie sa fiti in primul rand.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare